Feministen Maria Hagberg är "en vidrig liten rasist", enligt vänsteraktivister på Twitter.

Feminist anklagas för att sprida "rasistisk smörja"

Publicerad 4 juni 2014 kl 14.38

Inrikes. Författaren och kvinnorättsaktivisten Maria Hagberg kritiserade den romska traditionen att gifta bort barn. Nu anklagas hon för att vara rasist.

Gilla artikeln på Facebook

© Twitter

Hagbergs artikel väckte ett starkt hat hos Twittervänstern. (Klicka för större bild.)

Hagberg, som tidigare varit engagerad inom Feministiskt initiativ, Fi, skrev i helgen en debattartikel på SVT Opinion där hon riktade hård kritik mot partiet.

Hon menar att Fi präglas av en så stark kulturrelativism att partiet osynliggör kvinnor och flickor som förtrycks inom andra kulturer.

När Maria Hagberg under 1990-talet besökte en folkhögskola blev hon vittne till hur romska och resandekvinnor tog examen efter att ha läst in grundskolan i vuxen ålder.

"De flesta av dem hade gifts bort i barnäktenskap mellan 13 och 15 års ålder, de var nu närmare 30 år och hade fört en hård kamp för att få gå i skolan i vuxen ålder", skriver hon.

Samtidigt vägrar Fi, som påstår sig kämpa för kvinnors rättigheter, att kritisera den romska traditionen med barnäktenskap. Istället skickar de Soraya Post, som själv gifte bort sin dotter när hon var minderårig, till Europaparlamentet.

"Det är strålande att det nu finns representation från romer och resandegruppen i EU-parlamentet, men frågan är om Fi:s representation är feministisk eller stärker patriarkala föreställningar om kvinnans roll i samhället?" frågar sig Maria Hagberg i debattartikeln.

Artikeln väckte omedelbart ett starkt hat bland vänsteraktivister på Twitter.

"Maria Hagberg som kör på i sitt vanliga rassespår", skriver det före detta V-profilen Simon Fors, som får medhåll från många andra skribenter på mikrobloggen.

"Fullkomligt vidrig artikel", skriver en av vänsteraktivisterna.

"Hagberg är ju knappast vänster, bara en vidrig liten rasist och karriärist", skriver signaturen OrdforandeJohan.

Idag publicerar SVT ett genmäle från resandeföreningen RUNG, som anklagar Maria Hagberg för att sprida "rasistisk smörja". Enligt företrädaren Linda Lundqvist är det en "lögn och förbannad dikt" att romer ägnar sig åt barnäktenskap.

"Hagbergs uppsåt är oklart, och om det är av politiska eller rasistiska orsaker hon gör detta utspel i samband med att landet fått sin första politiska representant som är av resandefolk varken vill eller kan vi spekulera i", skriver Lundqvist.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.