Karin Tegmark Wisell i Agenda.

FHM tvärvänder om munskydd: "Kan faktiskt hjälpa"

Publicerad 6 april 2020 kl 04.14

Inrikes. Folkhälsomyndigheten, FHM, medger nu att munskydd skyddar mot att smittas av covid-19. Samtidigt bygger Sverige upp en kapacitet för att kunna provta upp till 100.000 personer i veckan.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Karin Tegmark Wisell, avdel­nings­chef på Folk­hälso­myndig­heten, tas idag cirka 12.000 till 13.000 prover i veckan. Labora­toriernas kapacitet ligger dock på 40.000.

– Vår förhoppning är att vi kommer att kunna bygga upp det här rejält. Inom några veckor kommer vi kunna testa 100.000 personer i veckan, säger säger hon i SVT:s "Agenda".

FHM, som är en kontroversiell myndighet, har fram tills nu vidhållit att munskydd inte fungerar som skydd mot coronasmitta, trots att studier har visat att munskydden visst är effektiva.

Men efter att motsvarande myndigheter i länder som USA och Frankrike nu har börjat rekommendera sina medborgare att använda munskydd verkar FHM till sist ha svängt i frågan.

– Nu finns det ny data på att munskydden faktiskt kan hjälpa mot droppsmitta. Vi får ny kunskap hela tiden, säger Karin Tegmark Wisell i Agenda.

Den moderate riksdagsmannen Hanif Bali har under en tid hänvisat till nya studier som visat att munskydd hjälper och varit starkt kritisk till FHM:s agerande. På Twitter publicerar han nu skärmdumpar på artiklar som visar hur svenska så kallade experter som Agnes Wold och Johan Giesecke tidigare har påstått att munskydd är meningslösa.


Nyheter från förstasidan

Fler intensivvårdas i Stockholm – upptäckta smittfall ökar

775 nya fall senaste dygnet. Samtidigt stiger antalet IVA-inlagda återigen i Stockholm.0 

Ekonominyheter

Ökningen av konkurser har upphört

Kraftig minskning i flera branscher.. I Stockholm sjunker nu antalet konkurser med 14 procent.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus