Bubblan Sverige

FI: Fastighetskris hotar banksektorn

Publicerad 8 oktober 2022 kl 13.01

Ekonomi. Om svenska hyresvärdar hamnar i kris nu finns det risk att även bankerna dras med ner i djupet. Det säger Finansinspektionens avgående generaldirektör Erik Thedéen, snart riksbankschef.

Dela artikeln

I Ekots lördagsintervju med Thedéen framgår det att många av de hyresvärdar som utgör den svenska fastighetssektorn har chansat och räknat med ständiga noll- och minusräntor, vilket gör att de i princip inte tål höga räntor och nu kan behöva statlig hjälp.

Hyresvärdarnas förluster kommer minska deras egna kapital och medföra höga riskpremier på eventuella nya lån, enligt FI-chefen.

– Så en liten ränteuppgång kan bli en stor ränteuppgång. Då kan det bli en ond spiral som i värsta fall – och jag understryker i värsta fall – kan sprida sig in i banksystemet.

Många menar istället att svensk banksektor är för stor och att landet skulle må bra av en mindre fastighets- och finansbaserad ekonomi, som sysslar mer med att producera riktiga saker. Något som blivit följden tidigare när liknande bubblor spruckit, bland annat på Island och i Spanien.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.