Asylkaoset

Finlandsfärjor inför visumkrav

Publicerad 2 januari 2016 kl 21.00

Utrikes. Finländska myndigheter uppmanar nu rederier att införa visumkrav för att släppa ombord potentiella asylsökare på fartyg som går mot finsk hamn. Därmed stoppas invandringen sjövägen till landet, skriver Hufvudstadsbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Ordningen påminner om de svenska id-kontrollerna men det enda krav Sverige ställer är att transportföretagen ska kontrollera "id-kort", det vill säga det räcker att visa exempelvis ett irakiskt id-kort som man sedan slänger på vägen till Sverige. Då kan man enkelt komma in i landet illegalt och ändå söka asyl.

Men något sådant gigantiskt kryphål kommer inte att bli möjligt på Finlandsfärjorna, där visumkrav alltså redan har införts.

Den populära inresevägen från Europa till Finland med färja från Travemünde har spärrats helt efter att Finnlines att utöver pass också börjat kräva giltiga visum av de asylsökare som stiger ombord.

– Vi har fört diskussioner med Finnlines direktörer och rederiet har sett över sina direktiv, säger Päivi Nerg, kanslichef vid inrikesministeriet, till Hufvudstadsbladet.

Färja från Travemünde var fram tills nu den mest populära illegala färdvägen in i Finland.

Den svenske riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) pekade i samband med införandet av id-kontroller ut det gigantiska kryphål som lagstiftningen innehåller, eftersom regeringen vägrat införa något visumkrav för de resenärer som inte kan visa upp id-handlingar från ett EU-land.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Asylsexvåldet

Överföll Röda korset-kvinna i asylboendets källare. Afghanen hade just fått lära sig att respektera västerländska kvinnor.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0