Foto: Wikipedia/Commons

Finsk politiker döms för åsiktsbrott

Publicerad 14 juni 2012 kl 16.41

Inrikes.Sannfinländarnas riksdagsledamot Jussi Hallo-aho har dömts för åsiktsbrott, ungefär "hets mot folkgrupp", av Högsta domstolen i Finland.

Gilla artikeln på Facebook

Hallo-Ako dömdes efter att ha hänvisat till forskning som visar att somalier har "genetiska särdrag" som gör dem mer kriminella. Forskningsresultaten strider mot lagstadgade liberala åsikter - så kallad egalitärism - och är därför olagliga att berätta om i både Finland och Sverige. Nyligen dömdes en 67-årig man i Hässleholm för att ha hänvisat till samma forskning, vilket Fria Tider skrev om i förra veckan.

Jussi Halla-aho dömdes även för hädelse efter att ha kallat islam för en "pedofilreligion".

Halla-aho sade att Högsta domstolens ska ses som några enskilda människors åsikt, vilket ledde till skarp kritik från de politiskt korrekta partierna i den finska riksdagen. Efter att samtliga partiers riksdagsgrupper förutom Sannfinländarna krävt att Halla-aho lämnar sin post ställde han sin plats som ordförande i förvaltningsutskottet, rapporterar YLE.

RENA SLUMPEN: Att somalier är överrepresenterade i brottslighet beror på otur under uppväxen, har finländska och svenska lagstiftare bestämt. Att hänvisa till etablerad forskning som säger annorlunda är straffbart.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Konkurs inget hinder under coronayran. Aktien dubblades i värde efter konkursutbrottet.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.