Fler ansöker om alkolås

Publicerad 3 september 2012 kl 14.11

Inrikes.Den som åkt fast för rattfylla har möjlighet att ansöka om ett alkolås till bilen istället för att bli av med körkortet, en möjlighet som allt fler utnyttjar. Med programmet, som bekostas av rattfylleristen själv, hoppas Transportstyrelsen antalet alkoholopåverkade på landets vägar ska minska.

Gilla artikeln på Facebook

Från och med den 1 januari 2012 kan den som ska få sitt körkort återkallat på grund av rattfylleri eller grovt rattfylleri ansöka om körkort med alkolåsvillkor istället för att vara utan körkort.

Sedan årsskiftet har 1323 ansökningar om alkolås kommit in till Transportstyrelsen. Samtidigt uppgår antalet återkallade körkort på grund av rattfylla till 3985. Det betyder att en tredjedel av rattfylleristerna har ansökt ansökt om alkolås.

Mellan den 1 januari och den 31 augusti har Transportstyrelsen fått in 1323 ansökningar om alkolås. Antal återkallade körkort på grund av rattfylla eller grov rattfylla under uppgår till 3985 stycken. Det innebär att cirka 33 procent av de som blivit av med körkortet för rattfylla eller grov rattfylla har ansökt om alkolås.

– Det är betydligt fler jämfört med tidigare då cirka 11 procent gick med i alkolåsprogrammet, säger. En målsättning med de nya reglerna är att få en större andel av de dömda rattfylleristerna att ansöka om alkolås, och vad vi kan se hittills så är vi på rätt väg. Samtidigt behöver vi arbeta vidare för att få fler att ansöka, säger Olof Stenlund, vid Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Ansöker man om alkolås ingår regelbundna läkarkontroller med provtagning samt kontroller och service av alkolåset och dess logg. Om villkorskraven inte uppfylls får man inte längre delta och det villkorade körkortet dras in.

Alkolåsprogrammet bekostas av den dömde rattfylleristen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Beskedet idag: Kraftig sänkning av pensionen

Minskar med 2,7 procent. Coronabidragen ska finansieras med "stor sänkning", lyder dagens besked.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0