Fler dömda iranier vill slippa fängelse efter Kristerssons diktatur-deal

Publicerad 16 juni 2024 kl 10.22

Utrikes. Ulf Kristersson har släppt tortyrmannen Hamid Noury i en fångutväxling med Iran för att få hem de fängslade svenska medborgarna Johan Floderus och Saeed Azizi. Nu vill fler iranier slippa fängelse och känner sig "diskriminerade" av den svenska regeringen.

Dela artikeln

Den iranske KI-forskaren Ahmadreza Djalali fängslades 2016 och dömdes till döden 2017 efter att ha åkt på semester i landet han flytt ifrån.

Nu sitter han i fängelse i Iran, dömd för att ha spionerat för Israel, och är sur över att den svenska regeringen inte har förhandlat loss honom än.

– Jag har inga andra ord att beskriva det med än diskriminering, hälsar hans fru Vida Mehrannia i SVT.

Djalali var emellertid iranier när han dömdes för spioneri och fick svenskt medborgarskap först 2018, när han redan var dömd till döden. Något som Iran inte är så pigga på att erkänna.

– Till Ahmadreza Djalali och hans familj vill jag säga att regeringen och säkerhetstjänsten gjorde stora ansträngningar för att er make och pappa skulle vara en del av dagens operation. Tyvärr vägrar Iran att erkänna honom som svensk medborgare, säger utrikesminister Tobias Billström i en kommentar till SVT.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sverige till Ungern: "Ansvarslöst och illojalt" att ni försöker skipa fred

Elisabeth Svantesson kom med hård kritik under ministermöte. "Om man är ordförandeland så reser man alltså inte till Ryssland och pratar med Putin."0 

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.