Fler invandrare låter sig vaccineras

Publicerad 10 juni 2021 kl 16.06

Inrikes. Invandrare i åldrarna 60-64 år vaccinerar sig i lägre grad än svenskfödda. Men ny statistik från Folkhälsomyndigheten visar att vaccinationstäckningen ökar bland personer födda utomlands.

Gilla artikeln på Facebook

Flera studier har visat att det är vanligare med allvarlig sjukdom och död i covid-19 bland invandrare.

Den nya statistiken, som gäller för personer som är 60-64 år, visar dock att vaccinationstäckningen bland utrikesfödda har ökat från 59 procent till 67 procent de senaste tre veckorna.

Lägst vaccinationsgrad syns bland personer födda i Afrika utanför Nordafrika, men även bland dem har vaccinationstäckningen ökat från 49 procent till 61 procent.

I gruppen svenskfödda har vaccinationstäckningen ökat från 83 procent till 88 procent under samma period.

Den nya statistiken visar också att vaccinationsgraden ökar i takt med stigande inkomst och utbildning. Det gäller både för svenskfödda och utrikesfödda, men skillnaderna är större bland utrikesfödda. Den största andelen vaccinerade återfinns bland personer med hög inkomst, oavsett födelseland. Lägst är vaccinationsgraden bland utrikesfödda personer med låg inkomst, 50 procent. Även bland personer födda i Sverige har inkomst betydelse för benägenheten att vaccinera sig. Hittills har 71 procent av de svenskfödda med låg inkomst vaccinerat sig.

Även när det gäller utbildningsnivå finns skillnader i vaccinationsgrad, men något mindre. Personer med eftergymnasial utbildning har en vaccinationstäckning på 87 procent, för personer med förgymnasial utbildning är siffran 77 procent.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0