Trump besöker klagomuren i Jerusalem, 2017.

Fler muslimer än judar valde Trump

Publicerad 8 november 2020 kl 19.04

Utrikes. Donald Trump beskrivs som USA:s kanske mest Israelvänliga president någonsin. Men intresset för att rösta på honom var minst sagt svalt bland amerikanska judar.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt den omfattande vallokals­undersök­ningen AP VoteCast var Donald Trumps stöd bland judar lägre än i någon annan större religiös grupp i presidentvalet.

Till och med bland muslimerna – som Trump ständigt har anklagats för att hetsa mot – var det en större andel som röstade på presidenten.

Endast 30 procent av judarna röstade på Donald Trump, jämfört med 35 procent av muslimerna.

Det starkaste stödet fick presidenten av protestanter (61 procent) och mormoner (71 procent).

Donald Trump har under sin presidenttid gått tydligt längre än tidigare presidenter när det gäller att tillgodose Israels önskningar. Bland annat har han beslutat om att flytta USA:s ambassad till Jerusalem – något som tidigare ansågs otänkbart – och erkänt de av Israel ockuperade Golanhöjderna som israelisk mark. Däremot har Trump inte, likt många av sina företrädare, startat några nya krig mot Israels fiender i Mellanöstern och hans krigsovilja har skapat ett starkt motstånd från Israelvänliga så kallade neokonservativa i USA.

Amerikanska judar med finansiella muskler har som vanligt varit starkt överrepresenterade som donatorer till båda sidorna under årets valkampanj. Trumps största donator blev kasinomogulen Sheldon Adelson, medan Bidens blev oligarken Michael Bloomberg.

I presidentvalet var vita män den demografiska grupp som Donald Trump tappade flest röster från. Presidenten ägnade en stor del sin valkampanj åt att berätta hur mycket han hade gjort för afrikaner och andra minoritetsgrupper, bland annat genom en fängelsereform som leder till att kriminella svarta friges, och tog knappt begreppet "vita människor" i sin mun. Till skillnad från i sin valkampanj 2016 pratade han heller nästan ingenting om problemen med invandring och liknande frågor som vita människor är bekymrade över.

Totalt röstade 8 procent av de svarta väljarna på Trump, enligt AP VoteCast.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Befolkningsbytet

Nyheter från förstasidan

Medias mörkläggning och censur tros ha gett Biden segern

Ny mätning visar. Allmän kännedom om skandalen skulle ha gett Biden 10 procent färre röster.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Svenskt rymdinstrument ska leta liv på Jupiters månar. "Vore fantastiskt identifiera något slags spår av liv."0 

Svenska astronomer: Vi har hittat mystiska radiosignalernas källa. Regelbundna "meddelandena" från yttre rymden har gäckat forskarna i åratal.0 Plus

Kultur