Fler poliser efter bombdåd på Södermalm

Publicerad 17 oktober 2019 kl 14.18

Inrikes. Polisen kommer placera extra personal i de tre områden som utsattes för bombdåd i Stockholm i natt.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under natten till torsdag som det sprängdes tre bomber i Stockholms län: vid en kyrka i Södertälje, vid en gård i Vaxholm och i city på Södermalm.

Bomben på Söder var så extrem att alla fönsterrutor krossades och hotellet bredvid skakade. En privatperson lyckades spela in ljudet av detonationen.

Enligt DN Sthlm utreder polisen en koppling mellan explosionen i Bromma förra helgen och den på Södermalm. Två av de som bor på adresserna ska vara släkt med varandra. En av personerna driver ett gym och är flerfaldigt dömt, bland annat för dopingbrott.

Nu fördömer polisen nattens dåd.

– Vi ser mycket allvarligt på nattens sprängningar och arbetar intensivt i de utredningar om allmänfarlig ödeläggelse som inletts och för att gripa de personer som ligger bakom detta. Det är för tidigt att spekulera om nattens händelser men polis arbetar hårt på alla nivåer för att få stopp på skjutningar, sprängningar och övrig grov kriminalitet, säger Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm, i ett uttalande.

"Ingen person har skadats och under torsdagen och de kommande dagarna kommer det att finnas extra poliser ute i samtliga tre områden för att bland annat knacka dörr men också för att öka tryggheten", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen säger också att man bland annat förstärkt utredningsresursen för grova brott och arbetar "forskningsbaserat" kring skjutningar för att förbättra arbetssättet vid mordutredningar i syfte att öka uppklaringen.

– Ett målmedvetet och långsiktigt arbete pågår mot både skjutningar och sprängningar. Vi har bland annat ökad närvaro i många områden och jobbar riktat för att beslagta narkotika och vapen i så stor utsträckning som möjligt. Vi har god koll på de kriminella nätverken och arbetar hårt för att är att störa deras verksamhet, säger Ulf Johansson.

Trots det sker det alltså tre bombningar inom loppet av några timmar.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus