Gustav Fridolin (MP) är Sveriges utbildningsminister.

Fridolins skola i fritt fall – flicka på skola i Malmö hotas med våldtäkt för att hon inte är "tillräckligt muslimsk"

Publicerad 18 november 2016 kl 19.29
Av Mattias Albinsson

Politik. En flicka på Johannesskolan i Malmö har hotats med våldtäkt för att hon inte anses vara "tillräckligt muslimsk", skriver Sydsvenskan. Händelsen är bara en i raden av incidenter av hot och våld som skakar skolan och andra skolor runt om i Malmö.

Dela artikeln

"Så räddar vi skolan på 100 första dagarna". Det är rubriken till en debatt­artikel skriven av Miljö­partiets språkrör Gustav Fridolin och som publicerades i Aftonbladet i mars 2014.

Våren 2014 vill MP rädda skolan med mer estetiska ämnen och införa en "läsa-skriva-räkna garanti". Samma höst vinner en rödgrön koalition riksdagsvalet och Fridolin blir ny utbildnings­minister.

Men förbättringarna tycks ha uteblivit. En titt i Skolverkets databas Siris visar exempelvis hur elevernas matematik­kunskaper rasar i hela landet. Läsåret 2014/15 gick nästan var femte elev ut nian utan godkänt betyg i ämnet.

"Inte tillräckligt muslimsk"
En av de städer där situationen är som mest akut är Malmö. En granskning av invandrartäta Örtagårds­skolan som Skol­inspektionen släppte under fredagen visar hur resultaten fortsätter att försämras. Sämst är elevernas kunskaper i det natur­vetenskapliga och matematiskt krävande ämnet fysik. Den genomsnittliga betygspoängen för samtliga elever är 9,1, vilket motsvarar underkänt. Godkänt (betyg E) ger tio poäng.

Det är kanske inte så underligt att skol­resultaten rasar när de alltmer mång­etniska skolorna präglas av hot, våld och övergrepp. I Sydsvenskans artikel berättar föräldrar om hur barn på Johannesskolan i Malmö, vissa så unga som sex år, misshandlas och trakasseras sexuellt under skoltid.

En mamma berättar hur hennes dotter blivit misshandlad och fått sina byxor och trosor neddragna av pojkar på skolan. Hennes dotter ska nu börja på en annan skola.

En pappa berättar att hans dotter misshandlats under flera års tid, blivit kallad hora och hotats med våldtäkt.

– De anser inte att hon är tillräckligt muslimsk, säger han.

Andra föräldrar vittnar även de om den allt mer våldsamma skolmiljön. Och hoten och våldet påverkar studieron negativt.

Fler våldsdrabbade skolor
Johannesskolan är långt ifrån den enda skolan i Malmö där våldet blivit vardag. Såhär skriver Skol­inspektionen i en granskning av Rörsjöskolan som gjordes nu under hösten:

"Enligt några elever förekommer det bråk varje vecka. Det kan, uppger eleverna, bli stora bråk med samlingar av elever runt omkring där elever hejar på och filmar."

Inspektörerna blir vittnen till flera våldsamma incidenter under sitt besök. Bland annat hur en elev, beväpnad med en sten, jagar en annan elev. Nu hotar myndigheten med miljonböter för skolan.

Även Augustenborg­skolan hotas med böter sedan inspektionen påträffat brister på skolan.

"Intervjuade elever säger att det inträffar incidenter på skolan, även incidenter där utomstående är inblandade. Senast hände det i förra veckan och då kom polisen, enligt intervjuade elever. Elever säger att rutor i fönster och dörrar blir sönderslagna under skoltid. Intervjuade elever uppger att det är stökigt och bråkigt på rasterna", skriver Skol­inspektionen.

"Vi är redda" – här är barnens brev till rektorn efter att de misshandlats på skolan


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.