Nya asylkaoset

Flyktingarna "springer" mot turkiska gränsen – Carl Bildt varnar för okontrollerad asylvåg

Publicerad 28 februari 2020 kl 14.10

Utrikes. Nu kommer en ny våg av syriska asylsökare från Turkiet, sedan det muslimska landet meddelat att man längre inte tänker stoppa dem från att nå Europa.

Dela artikeln

Sent på torsdagskvällen rapporterade Reuters att Turkiet öppnar gränserna mot Europa och släpper igenom syriska flyktingar.

Beskedet kom efter att över 30 turkiska soldater dödats av syriska styrkor. De senaste veckorna har Turkiet stridit tillsammans med islamistiska grupper i Syrien, mot den syriska regeringen och Ryssland.

Sedan uppgifterna har invandrare börjat vallfärda i karavaner mot Europa. RT rapporterar att flyktingarna "springer" mot den turkiska gränsen, för att ta sig till europeiska välfärdsstater.

Även Carl Bildt varnar för vad nu som kan hända.

"Det finns ett akut behov av samtal [mellan EU och Turkiet] för att förhindra att denna kris spårar ur bortom kontroll", skriver han på Twitter samtidigt som han publicerar flera bilder som visar långa rader med invandrare på väg mot Europa.

Efter den enorma asylvågen 2015 slöt Turkiet och EU ett avtal om att stoppa flyktingarna i Turkiet. För sin hjälp fick Turkiet miljarder euro. Men den överenskommelsen verkar alltså nu vara bruten.

"Efter upptrappningen i Syrien har Turkiet meddelat att man inte längre kommer hålla tillbaka människor som vill ta sig till Europa och söka asyl där. Hundratals invandrare har varit snabba att rusa mot kuster och gränser innan Ankara ändrar sig", förklarar RT.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hyllades i media som "charmig, vänlig ung man". Domaren trodde han läst fel: "Hur kan något sådant inträffa?"0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Färre unga vuxna får antidepressiva. Avbrott i kraftiga ökningen.0 

Tecken på atmosfär runt jordlik planet. Upptäckten med James Webb-teleskopet.0 

Kultur

Han är årets naturfotograf. Krister Berg får priset.0 

Staten bytte deras kön – sen blev de vuxna och ångrade sig. Skakande reportage om ”transvården”.0