Nya asylkaoset

Flyktingarna "springer" mot turkiska gränsen – Carl Bildt varnar för okontrollerad asylvåg

Publicerad 28 februari 2020 kl 14.10

Utrikes. Nu kommer en ny våg av syriska asylsökare från Turkiet, sedan det muslimska landet meddelat att man längre inte tänker stoppa dem från att nå Europa.

Gilla artikeln på Facebook

Sent på torsdagskvällen rapporterade Reuters att Turkiet öppnar gränserna mot Europa och släpper igenom syriska flyktingar.

Beskedet kom efter att över 30 turkiska soldater dödats av syriska styrkor. De senaste veckorna har Turkiet stridit tillsammans med islamistiska grupper i Syrien, mot den syriska regeringen och Ryssland.

Sedan uppgifterna har invandrare börjat vallfärda i karavaner mot Europa. RT rapporterar att flyktingarna "springer" mot den turkiska gränsen, för att ta sig till europeiska välfärdsstater.

Även Carl Bildt varnar för vad nu som kan hända.

"Det finns ett akut behov av samtal [mellan EU och Turkiet] för att förhindra att denna kris spårar ur bortom kontroll", skriver han på Twitter samtidigt som han publicerar flera bilder som visar långa rader med invandrare på väg mot Europa.

Efter den enorma asylvågen 2015 slöt Turkiet och EU ett avtal om att stoppa flyktingarna i Turkiet. För sin hjälp fick Turkiet miljarder euro. Men den överenskommelsen verkar alltså nu vara bruten.

"Efter upptrappningen i Syrien har Turkiet meddelat att man inte längre kommer hålla tillbaka människor som vill ta sig till Europa och söka asyl där. Hundratals invandrare har varit snabba att rusa mot kuster och gränser innan Ankara ändrar sig", förklarar RT.


Nyheter från förstasidan

”Rysk nätattack” mot Ygeman var inlägg av svensk mormor på Södermalm

Ministern hävdade att kritiken mot honom orkestrerades från Kreml. Men i själva verket orkestrerades den av en äldre svensk väljare på Södermalm i Stockholm.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

Fortsatt minskning av spanska dödsfall

"Bara" 674 dödsfall senaste dygnet.. Kurvorna planar ut både i Italien och Spanien efter att länderna infört utegångsförbud.0 

Minskar med nästan 100 personer. Siffrorna ligger ganska stabilt.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0