Nya asylkaoset

Flyktingarna "springer" mot turkiska gränsen – Carl Bildt varnar för okontrollerad asylvåg

Publicerad 28 februari 2020 kl 14.10

Utrikes. Nu kommer en ny våg av syriska asylsökare från Turkiet, sedan det muslimska landet meddelat att man längre inte tänker stoppa dem från att nå Europa.

Gilla artikeln på Facebook

Sent på torsdagskvällen rapporterade Reuters att Turkiet öppnar gränserna mot Europa och släpper igenom syriska flyktingar.

Beskedet kom efter att över 30 turkiska soldater dödats av syriska styrkor. De senaste veckorna har Turkiet stridit tillsammans med islamistiska grupper i Syrien, mot den syriska regeringen och Ryssland.

Sedan uppgifterna har invandrare börjat vallfärda i karavaner mot Europa. RT rapporterar att flyktingarna "springer" mot den turkiska gränsen, för att ta sig till europeiska välfärdsstater.

Även Carl Bildt varnar för vad nu som kan hända.

"Det finns ett akut behov av samtal [mellan EU och Turkiet] för att förhindra att denna kris spårar ur bortom kontroll", skriver han på Twitter samtidigt som han publicerar flera bilder som visar långa rader med invandrare på väg mot Europa.

Efter den enorma asylvågen 2015 slöt Turkiet och EU ett avtal om att stoppa flyktingarna i Turkiet. För sin hjälp fick Turkiet miljarder euro. Men den överenskommelsen verkar alltså nu vara bruten.

"Efter upptrappningen i Syrien har Turkiet meddelat att man inte längre kommer hålla tillbaka människor som vill ta sig till Europa och söka asyl där. Hundratals invandrare har varit snabba att rusa mot kuster och gränser innan Ankara ändrar sig", förklarar RT.


M efter Reinfeldt

Från öppna hjärtan till bidragstak. Riksdagsmannen berättar för Fria Tider Plus om Moderaternas långa och svåra väg tillbaka till verkligheten.0 Plus

Hemliga dokument släppta. Svenska spaningen: "Föremålet var runt, 6 till 10 meter och omringat av en strålande ring."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0