Våldtäkten i Vindeln

Flyktingbarn våldtog – får 150 timmars samhällstjänst

Publicerad 13 september 2015 kl 09.14

Inrikes. En afghan som uppger sig vara 17 år dömdes i veckan för en våldtäkt mot en utslagen kvinna på ett HVB-boende för ensamkommande flyktingbarn i Vindeln i Västerbotten. Gärningsmannen kommer undan med samhällstjänst i 150 timmar med hänvisning till hans påstått låga ålder.

Gilla artikeln på Facebook

Övergreppet ägde rum i januari i samband med att det pågick en fest på ett HVB-hem. Kvinnan fattade tycke för en kamrat till 17-åringen och de båda genomförde ett samlag inne på den nu dömde mannens rum.

När kvinnan efter det frivilliga sexuella umgänget somnade på grund av berusning passade den 17-åriga afghanen på att våldta henne, enligt domen.

Den åtalade har erkänt att han haft sex med kvinnan men nekat till att han utnyttjat hennes utsatta tillstånd. Men tingsrätten i Umeå tar fasta på den berättelse som kvinnan lämnat och vittnesuppgifterna som ger stöd åt den och dömer således 17-åringen för våldtäkt.

Domstolen anser att straffet för brottet är fängelse i två år och sex månader men eftersom gärningsmannen är ostraffad och påstod sig vara bara 16 år gammal när han våldförde sig på kvinnan bestäms påföljden istället till ungdomstjänst i 150 timmar.

Åklagaren yrkade enligt domen inte på utvisning för den afghanske medborgaren.

17-åringen, som också ska betala 115.000 kronor i skadestånd till sitt offer, har fram till den 29 september på sig att överklaga sin dom.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Säkra" indikatorn avslöjar dramatisk utveckling för bitcoin

Teorin: Kursen "smäller" innan helgen.. En av de mest tillförlitliga indikatorerna ger fullt utslag.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Dokument från "Green Deal" läckt. Nu sätter EU-kommissionen stopp för "gratisenergin" på landsbygden.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Forskare lyckades korsa apa med människa. Amerikanskt experiment föll väl ut.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0