Gruppvåldtäkten på Södermalm
Fåfängan i Stockholm.

Flyktingbarn får låga straff för bestialisk gruppvåldtäkt

Publicerad 5 november 2015 kl 13.02

Granskning. De tre flyktingbarnen från arabvärlden turades tillsammans med andra i flera timmar om att brutalt misshandla och våldta en ung kvinna vid utsiktsplatsen Fåfängan i Stockholm. Trots att en läkare bedömde att åtminstone två av gärningsmännen är 18 år kommer alla undan med sluten ungdomsvård – i sex respektive nio månader.
– Det går inte att fastställa exakt hur gamla de är. Vi har tyvärr inga verktyg för det, säger åklagare Christina Voigt till Fria Tider.

Dela artikeln

Kvinnan har berättat att hon vid 01-tiden natten till den 9 september 2015 befann sig vid Londonviadukten, ledsen och förtvivlad.

Då dök två av flyktingbarnen upp och ville trösta henne. Hon följde med dem mot utsiktsplatsen Fåfängan och satte sig på en stenklippa, där en av våldtäktsmännen plötsligt knuffade omkull henne, satte sig grensle över hennes mage och började mata hårda slag mot hennes ansikte.

Kvinnan försökte förgäves göra motstånd under den brutala misshandeln men gav till slut upp. De slet av henne alla kläder och började sedan turas om att våldta henne både vaginalt och analt.

Skrattade under våldtäkten
Ytterligare omkring fem personer dök upp och minst två av dem deltog i gruppvåldtäkten. Kvinnan uppger sig ha blivit våldtagen sex gånger i rad och enligt åklagaren var det minst fyra personer som förgrep sig på henne.

– Några av dem skrattade, uppgav offret i rätten.

När flyktingbarnen var klara med våldtäkten torkade de av sig på hennes kläder och gav henne 100 kronor. Efter att ha tagit sig ifrån platsen lyckades kvinnan, rödgråten och med sönderslitna kläder, stoppa en buss. Chauffören kontaktade polisen klockan 03.14.

Med hjälp av polishund kunde flyktingbarnen snart spåras och greps vid ett tältläger i närheten. Två av dem hävdade senare att de inte haft sex med kvinnan, något som rätten helt kunde avfärda med tanke på den omfattande tekniska bevisningen. Den tredje har istället uppgett att han träffade kvinnan efter att ha kommit hem från moskén och att de hade haft frivillig sex.

Ljuger om sin ålder – men döms som barn
De nu tre dömda har uppgett sig vara mellan 13 och 16 år gamla. En läkarbedömning som gjorts i samband med utredningen visar dock att åtminstone två av dem är "cirka 18 år med beaktande av utseende, växt könsorgansutveckling och röst". De finns båda registrerade hos polisen i andra EU-länder och har då uppgett andra identiteter och födelsedatum.

Trots det får alla tre låga straff såsom varande under 18 år. Enligt rätten hade straffen, ifall det rört sig om vuxna, varit 4,5 respektive 4 års fängelse. Istället kommer två av flyktingbarnen undan med sex månaders sluten ungdomsvård och en  av dem med nio månaders sluten ungdomsvård.

Enligt åklagare Christina Voigt räcker inte läkarens bedömning för att döma våldtäktsmännen som vuxna.

– Det finns vetenskapliga åldersbestämningsunderökningar där man röntgar tänder och tittar på skelettet på händerna men vi gör inte dem längre i Sverige. De bygger på någon sorts sannoliksbedömning så det går inte att få fram någon exakt ålder utan det diffar på två-fyra år, tror jag. Mer exakta än så är de inte, säger hon till Fria Tider.

Istället har åklagaren gjort en sammanvägande bedömning och kommit fram till att de åtminstone är över 15 år.

Kan inte utvisas
– När man inte har någon information om hur gamla de är eller vad de heter så utgår man från vad de själva uppger för det första. Sedan är det upp till mig som åklagare att motbevisa detta och säga "nej du, jag tycker inte du ser ut att vara 13 år". Sedan gäller det att hitta bevisning för att de inte är det och det är en utmaning – det är jättesvårt, säger Christina Voigt och fortsätter:

– I det inledande skedet hade vi en läkare som träffade dem och gjorde den bedömningen. Det var därför de blev anhållna. Sedan kom det fram att två av dem hade uppgett en massa olika identiteter och födelsedatum ute i Europa. Då får man plussa på det: En läkare gör en bedömning av att de ser så och så gamla ut och så har de tidigare uppgett att de varit äldre. Så sammantaget med hur de såg ut idag så kan man göra en bedömning att de i vart fall är över 15 år, men det går inte att fastställa exakt hur gamla de är. Vi har tyvärr inga verktyg för det.

Ingen av de tre dömda kan utvisas ur Sverige, på grund av oklarheter kring deras bakgrund.

– Jag hade inte yrkat på det eftersom det är så oklar identitet på dem. Jag vet knappt var de kommer ifrån, säger Christina Voigt.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.