Putte i parken
Putte i parken i Karlstad.

Flyktingbarn tafsade på minst tolv flickor under festival i Karlstad – två gripna är redan släppta

Publicerad 2 juli 2016 kl 11.54
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Minst tolv flickor utsattes under fredagskvällen för sexuella ofredanden på festivalen "Putte i parken" i Karlstad. Två av gärningsmännen greps, men är redan på fri fot och kan därför dyka upp på festivalen ikväll igen.
– Ja, de är inte frihetsberövade, säger polisens vakthavande befäl Per-Arne Eriksson till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Putte i parken är en festival som just nu pågår i Mariebergs­skogen i Karlstad. Senare i sommar kommer festivalen även att hållas i Leksand och i Kungsträdgården i Stockholm.

Men festivalens kvinnliga besökare får inte vara i fred. Många av dem utsätts för olika slags ofredanden. Bara under gårdagen och natten har polisen tagit emot elva anmälningar om sexuella ofredanden mot flickor och unga kvinnor mellan 14 och 18 år.

– Hur många tjejer det är vet jag inte. Vi har fått in elva anmälningar, men det kan vara flera tjejer i en anmälan. I någon anmälan var det fler än en tjej, berättar Värmlands­polisens vakthavande befäl Per-Arne Eriksson för Fria Tider.

Omringar sina offer
Enligt polisen tafsar gärningsmännen på flickornas rumpor och bröst. De sticker in sina händer innanför deras kläder och försöker även kyssa dem. Per-Arne Eriksson berättar för Fria Tider om hur gärningsmännen agerar:

– Det är ett mönster i att de har omringat dem och så har någon tafsat på dem, säger han.

– Mitt inne i festivalen, om man står där och någon kommer och tafsar på dig så är det svårt att se vem som gjort vad fortsätter han.

Ofredandena sker framför scenen, trots att det finns gott om folk runtomkring.

Zara Larssons reaktion efter våldtäkten: "Jag hatar killar. Hatar hatar hatar"

Ensamkommande flyktingbarn
Förövarna pekas ut som så kallade "ensamkommande flyktingbarn", alltså asylsökare från tredje världen som påstår att de är under 18 år.

– Tjejerna beskriver det som att det är utländska killar och att en del är från Afghanistan. Det trodde i alla fall tjejerna, berättar Eriksson.

En av dem som greps igår kväll påstår att han är 18 år, men enligt hans LMA-kort från Migrationsverket är han inte myndig. Mannen tafsade på en flickas rumpa när hon stod framför scenen och han greps på plats av ordningsvakter.

Ytterligare en man greps under natten. De övriga gärningsmännen har polisen inte lyckats få tag på.

Redan släppta
Sammanlagt greps två asylsökare under kvällen och natten misstänkta för sexuella ofredanden, men eftersom de båda påstår att de är barn har de redan släppts på fri fot. Männen har nu fått komma tillbaka till sina asylboenden efter att ha hämtats hos polisen av boendets personal.

– De blev frigivna ganska snart för de är under 18 år. De är 16 och 17 år, förklarar Eriksson.

Så de kan dyka upp ikväll igen på festivalen?
– Ja, de är inte frihetsberövade.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0