Folkhälsomyndigheten: "Vi vill ha en långsam smittspridning i samhället"

Publicerad 17 mars 2020 kl 10.04

Inrikes. Regeringen rekommenderar nu samtliga gymnasier, vuxenutbildningar samt högskolor och universitet att övergå till distansutbildning för sina studenter.

Gilla artikeln på Facebook

Från och med i morgon uppmanas alla svenska gymnasier, vuxenutbildningar samt högskolor och universitet att genomföra sin undervisning på distans.

– Det betyder att alla elever från gymnasiet och uppåt inte ska vara i skolan, de ska vara hemma, sade statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.

Under presskonferensen förklarade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att syftet är att få smittspridningen att "gå så långsamt som möjligt".

På frågan om hur länge allt det här beräknas pågå svarar Carlson:

– Vi önskar faktiskt att det här drar ut på tiden, eftersom vi vill ha en långsam smittspridning i samhället som skyddar de gamla. Vi får räkna med att det pågår ett antal månader, åtminstone. Det finns inget egenvärde i att den ska gå snabbt.

Folkhälsomyndigheten påstår dock fortfarande att grundskolor och förskolor inte behöver stängas, då konsekvenserna av en sådan stängning anses bli för negativa.

Men utbildningsminister Anna Ekström (S) aviserar att även förskolor och grundskolor kan komma att stängas, och att kommunerna måste förbereda sig på detta.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur