Folkhälsomyndigheten: "Vi vill ha en långsam smittspridning i samhället"

Publicerad 17 mars 2020 kl 10.04

Inrikes. Regeringen rekommenderar nu samtliga gymnasier, vuxenutbildningar samt högskolor och universitet att övergå till distansutbildning för sina studenter.

Gilla artikeln på Facebook

Från och med i morgon uppmanas alla svenska gymnasier, vuxenutbildningar samt högskolor och universitet att genomföra sin undervisning på distans.

– Det betyder att alla elever från gymnasiet och uppåt inte ska vara i skolan, de ska vara hemma, sade statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.

Under presskonferensen förklarade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att syftet är att få smittspridningen att "gå så långsamt som möjligt".

På frågan om hur länge allt det här beräknas pågå svarar Carlson:

– Vi önskar faktiskt att det här drar ut på tiden, eftersom vi vill ha en långsam smittspridning i samhället som skyddar de gamla. Vi får räkna med att det pågår ett antal månader, åtminstone. Det finns inget egenvärde i att den ska gå snabbt.

Folkhälsomyndigheten påstår dock fortfarande att grundskolor och förskolor inte behöver stängas, då konsekvenserna av en sådan stängning anses bli för negativa.

Men utbildningsminister Anna Ekström (S) aviserar att även förskolor och grundskolor kan komma att stängas, och att kommunerna måste förbereda sig på detta.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0