Föräldrar som håller barn hemma från skolan under corona hotas med böter

Publicerad 2 april 2021 kl 12.03

Inrikes. Föräldrar som håller sina barn hemma från skolan på grund av coronapandemin hotas med böter. Det rapporterar flera medier.

Gilla artikeln på Facebook

I skånska Svedala har tre barn hållits hemma sedan i somras på grund av coronapandemin, rapporterar Sydsvenskan. Även i Göteborg håller föräldrar sina barn hemma på grund av pandemin, skriver Göteborgsposten.

Det kan komma att få kännbara konsekvenser för barnens föräldrar, eftersom det råder skolplikt i Sverige för barn som går i grundskolan. I Svedala talar kommunen nu om att vända sig till förvaltningsrätten och kräva föräldrarna på viten om deras barn inte är tillbaka i skolan måndagen efter påsklovet.

– Alla förstår väl att det finns oro för covid, men andra barn är i skolan och det fungerar, menar Hans Järvestam (M), ordförande för utbildningsnämnden i Svedala.

Andra är inte lika övertygade om att vite är rätt väg att gå. En av dem är Elisa Bastiani, ordförande för Föreningen Covid-19 skola och barn, som stöttar föräldrar som håller sina barn hemma.

– Det är föräldrar som vill ha sina barn i skolan som alla andra men som frågar skolan vad de kan göra för att skydda barnet och föräldern, säger hon till Göteborgsposten.

Bland annat påpekas att vissa av de barn som hålls hemma från skolan har föräldrar, syskon eller andra anhöriga i riskgrupper, vilket gör det extra riskabelt för dem att vistas i en miljö där de kan smittas av viruset.

Bastianis förening kräver att mer görs för att undvika att corona sprider sig på skolorna. Bland annat har föreningen en hemsida där föräldrar kan rapportera in och följa utbrott av covid-19 på skolor runt om i Sverige.


Nyheter från förstasidan

Finsk forskare: Då blir svenskarna minoritet i sitt eget land

Hans studie visar skräckutvecklingen. "Kan stoppas, men det kommer att kräva radikala förändringar."0 

Ekonominyheter

"Går inte att reglera". Nu blir transaktioner med kryptovaluta förbjudet i landet.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.