Förintelsemyndighet får kritik för att ha gett plats åt M-ledaren: "Vi är ledsna"

Publicerad 26 januari 2021 kl 14.48

Inrikes. Förintelsemyndigheten Forum för levande historia backar efter att ha fått kritik från vänsteraktivister för att ha upplåtit plats åt M-ledaren Ulf Kristersson på sin Facebooksida. En Förintelse­myndighet ska inte ge plats åt någon som har samröre med SD, menar kritikerna.

Gilla artikeln på Facebook

– Vi är ledsna att det har blivit så här, vi ser att väldigt många är upprörda, säger Silvia Ernhagen kommunikationschef på myndigheten till Aftonbladet.

Det är inför Förintelsens minnesdag som Forum för levande historia på Facebook har låtit statsminister Stefan Löfven och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson välja ut varsin bok.

Kristersson rekommenderar Margit Silbersteins bok Förintelsens barn. Men i kommentarerna får myndigheten kritik från vänsteraktivister eftersom Kristersson har öppnat upp för samarbete med Sverigedemokraterna.

"Att ni inte skäms. Så jävla smaklöst", skriver en person.

Forum för levande historia har nu uppdaterat sitt inlägg med Kristersson med en förklaring till varför man har gett utrymme åt M-ledaren.

"Vi har frågat ett antal personer som representerar olika delar av samhället, att tipsa om böcker som de själva har läst och vill att andra ska läsa. De flesta är inte politiker. Dock valde vi två ledande politiker - statsminister Stefan Löfven och oppositionsledaren Ulf Kristersson. Syftet med boktipsen är att fler ska lära sig om historien genom att läsa om andra världskriget och Förintelsen", skriver man.

Myndigheten fortsätter:

"Det här inlägget har fått mycket kritik och uppmärksamhet. Vi tar med oss det i vårt arbete framåt – men just nu kommer vi att jobba vidare med att uppmärksamma Förintelsens minnesdag som är imorgon den 27 januari."


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Vetenskap

Så blev människan ett landdjur. Uppsalaforskare studerade hur dagens benmärg uppstod.0 

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0