Mette Frederiksen (S) blir ny statsminister i Danmark.

Forsatt restriktiv dansk invandringspolitik med ny S-regering

Publicerad 26 juni 2019 kl 14.08

Utrikes. Socialdemokraterna i Danmark har lyckats övertala de liberala partierna att gå med på att stödja en S-regering som kommer att föra en restriktiv invandringspolitik.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan Socialdemokraternas valseger i det danska valet har partiet suttit i förhandlingar med de liberala partierna Enhedslisten och Radikale Venstre samt vänsterpartiet Socialitisk Folkeparti.

Liberalerna har krävt en mer generös invandringspolitik än den som den förra borgerliga regeringen förde. Men i natt kom partierna överens om att stödja S-ledaren Mette Frederiksen som statsminister.

Överenskommelsen innebär att invandringspolitiken i grunden ligger fast: Utgångspunkten blir att asylinvandrare i första hand ska återvända till sina hemländer när det är möjligt, rapporterar SR. Däremot skrotas planen på att sätta kriminella invandrare på den obebodda ön Lindholm i väntan på utvisning. Danmark ska också börja ta emot så kallade kvotflyktingar igen.

Dansk Folkepartis grundare Pia Kjærsgaard anklagar dock Socialdemokraterna för att bryta sitt löfte om en stram invandringspolitik i och med grund av eftergifterna för de liberala partierna.

Den nya regeringen lägger samtidigt mycket resurser på det så kallade klimatet. Utsläppen av växthusgaser ska minska med 70 procent fram till 2030 jämfört med nivån år 1990. Dessutom ska försäljningen av nya bensin- och dieselbilar helt stoppas från år 2030, rapporterar SR.


Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersen har läst ny bok om identitetspolitik. Hysteriska feminister och "antirasister" tros vara resultat av att allt fler växer upp utan fäder och bröder.0 Plus

Vetenskap

Fick benmärg av donator – nu har all hans sperma donatorns DNA. Blodcancer kan botas med stamcellstransplantation.0 Plus

Somalier föreslås få lära sig använda preventivmedel. Forskarnas plan för att få ned invandrargruppens skyhöga barnafödande.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0