Forskare ger ut "klimatsmart kokbok" med insekter

Publicerad 10 maj 2020 kl 11.04

Inrikes. "Insekter som en kulinarisk delikatess" är titeln på en så kallad klimatsmart kokbok som forskare i Kristianstad har tagit fram.

Dela artikeln

Kokboken innehåller insektsrecept för "frukost, fika och fest". Bland annat får läsaren lära sig att att laga festmåltider på kokt mjölmask och bondkakor på syrsamjöl.

"Varför inte bjuda hem vännerna på en kväll som inleds med läckra fritters eller toppa kexen med 'maskenade'. Vill du utmana dig själv så gör du egna chips på samma sätt som proffsen. Festliga och dessutom nyttigare tilltugg att förgylla festen med!" står det i kokboken.

Forskarna har sedan 2018 undersökt insekter som "klimatsmartare källor till protein" med "stor potential". De beklagar att traditionen att äta insekter tyvärr saknas i Sverige och har försökt ta reda på hur insekter ska bli accepterat som ingrediens i mat.

– Vi har tagit ett helhetsperspektiv och fått en hel del ny kunskap, inte bara om hur och vad vi kan göra med insekter som ingredienser utan vi har även testat förpackningslösningar och processer som behövs för att insekter ska kunna bli aptitliga, näringsrika och attraktiva livsmedel, säger Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad, i ett pressmeddelande.

Syrsor, mjölmaskar och gräshoppor är de insektsarter som i forskarna tror ha störst potential som livsmedel. Alla tre uppges vara "välsmakande" och därför har de två förstnämnda använts som ingredienser i recepten. Recepten "är anpassade till att vara en inkörsport för folk som är nyfikna på framtidens mat eller vill testa något nytt, och täcker frukost, fika och fest".

– Recepthäftet sammanfattar vad vi kommit fram till i forskningsprojektet ganska bra. Och sedan ger det folk ett hum om hur man kan använda insekter. Precis som nöt-, fläsk- och lammkött smakar olika smakar också insektsarter olika. Mjölmask smakar nötaktigt och har smak av umami och cerealier. Syrsa smakar som popcorn med en touch av kyckling och umami, säger Johanna Gerberich adjunkt i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad och projektets gastronomiska kreatör.

Handel med insekter som livsmedel är ännu inte godkänt av Livsmedelsverket, men regelverket är under förändring. Det är dock lagligt att köpa från andra länder.


Nyheter från förstasidan

Alla poliser i yttre tjänst får elchockvapen

Införs nu i hela landet. Uppges minska polisers stress i hotfulla situationer.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.