T.v. Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet är en av artikelförfattarna. T.h. Sveriges världsrekord i att vara sämst på att skydda befolkningen från coronadöd.

Forskare om Sveriges dödstal: "Katastrofalt höga"

Publicerad 21 maj 2020 kl 09.47

Inrikes. Sveriges dödstal är högst i världen. Detta är en "katastrof" och det är dags för politikerna att agera. Det skriver flera forskare och läkare på Aftonbladet Debatt idag.

Gilla artikeln på Facebook

Som Fria Tider rapporterade redan förra veckan har Sverige numera det högsta genomsnittliga dagliga dödstalet i världen.

Sverige har länge varit värst i Norden, men nu är man alltså värst av alla länder på jorden. 

En vecka senare har Sverige fortfarande den högsta siffran i världen.

Enligt forskarna i debattartikeln i Aftonbladet idag beror detta på Sveriges avvikande smittbekämpningsstrategi.

Medan andra länders kurva för döda pekar brant nedåt, har Sveriges snarare stannat på en platå, en hög sådan.

Situationen är rentav en "katastrof" sett ur ett internationellt perspektiv, hävdar forskarna och nu måste politikerna ta bladet från munnen.

"Folkhälsomyndighetens representanter brukar under de dagliga presskonferenserna uppge att Sverige har 'ett stabilt läge', och att utvecklingen är ”enligt ritningarna”. Det är förvisso sant att Sveriges läge är stabilt, om man med stabilt menar oföränderligt. Men det speglar inte att vår situation ur ett globalt perspektiv måste betraktas som katastrofal. Om inte Folkhälsomyndigheten påtalar detta faktum så är det hög tid att beslutsfattarna i vårt land, regering och riksdag, gör det", skriver bland andra professor Björn Olsen i Aftonbladet.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig ökning av nya jobb i USA

Börsen upp tolfte dagen på två veckor.. Bidragseufori ger fortsatt rally i stödpaketens spår.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.