Coronaviruset en mycket lömsk patogen.

Forskare varnar: Flockimmunitet är ingen lösning

Publicerad 24 april 2020 kl 09.14

Utrikes. Kinesiska forskare varnar nu länder för att så kallad flockimmunitet inte är någon lösning på coronasmittan, uppger Dagens industri. I Wuhan i Kina har få utvecklat antikroppar och det råder många oklarheter kring viruset.

Gilla artikeln på Facebook

Samtidigt som alltfler för av coronasmitta i Sverige och Folkhälsomyndigheten avslöjas med grova felberäkningar, kommer fler oroväckande rapporter från Kina. Av 8.300 coronatestade i Wuhan, som först drabbades av covid-19, hade bara 2-3 utvecklat antikroppar mot smittan.

Det handlade om friska personer och syftet var att se om de tidigare varit smittade och blivit skyddade mot viruset.

Resultatet antyder att antalet smittade i staden förmodligen är betydligt högre än vad som officiellt rapporterats, skriver Di, men att "flockimmunitet" är mycket långt borta. 

För att viruset ska besegras på det sättet måste ungefär 60 procent av befolkningen vara sjuka eller immuna mot viruset, vilket upprepade gånger uppgetts i svenska medier.

– Så ett vaccin kan vara vårt sista hopp, säger Wang Xinghuan, chef för Zhongnansjukhuset i Wuhan, till Wall Street Journal.

Enligt en studie från Fudanuniversitetet hade en tredjedel som varit smittade låga nivåer av antikroppar, vissa inga alls. Äldre personer utvecklar fler antikroppar än yngre, skriver Di. Och från Wuhan, Sydkorea, Vietnam och Hongkong kommer rapporter om att friskförklarade personer kan återinfekteras. Viruset beskrivs som mycket lömskt. Det är inte ens klarlagt om smittan i framtiden kommer sluta som något som liknar en säsongsinfluensa, en kronisk sjukdom som till exempel hepatit B, eller om den bara försvinner.

– Covid-19 är den mest utmanande patogenen vi mött de senaste decennierna. Det är en mycket svår och utmanande fiende, säger Kwon Joon-wook, chef för Korea Centers for Disease Control and Prevention (KCDC), till CNN.

Zhong Nanshan, en av Kinas främsta epidemiologer, säger uttryckligen att flockimmunitet inte kommer lösa problemet och att det saknas bevis för att smittade blir immuna resten av livet, enligt Di.

Förra veckan klargjorde även WHO att det saknas bevis för att personer som utvecklat antikroppar mot covid-19 också är immuna.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0