Första franska mätningen: Le Pen tar över

Publicerad 12 juni 2024 kl 11.56

Inrikes. En första opinionsmätning inför det kommande nyvalet till nationalförsamlingen i Frankrike visar att invandringskritiska Nationell samling krossar motståndet.

Dela artikeln

Marine Le Pens parti Nationell samling gjorde urstarkt ifrån sig i valet till Europaparlamentet, vilket fick president Emmanuel Macron att utlysa nyval.

Den första opinionsmätningen inför nyvalet har nu kommit och visar att Nationell samling blir klart största parti och får mellan 40 och 46 procent av platserna i nationalförsamlingen (235–265 mandat).

Mätningen från Harris Interactive genomfördes innan Republikanerna, som ungefär motsvarar svenska Moderaterna, meddelat att man ska bilda en valpakt med Nationella fronten och gå till val med de båda partiernas kandidater på samma lista.

Republikanerna får å sin sida 40–55 platser enligt opinionsundersökningen, men det är alltså oklart hur stort stöd de två partierna har när de gått samman med varandra.

Samtidigt har Le Pen tackat nej till att samarbeta med Eric Zemmour och hans invandringskritiska parti Reconquete. Det uppger Reconquetes vice ordförande Marion Marechal (Marine Le Pens systerdotter, som hoppade av mosterns parti). Nationell samling har liberaliserats kraftigt på senare tid, och försöker att distansera sig från alla mer radikala rörelser.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Liberal har tröttnat på Israelfjäsk

Fredrik Segerfeldt förstår ingenting. "Mina liberala vänner tycker helt plötsligt att etnonationalism är kosher."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.