Foto: AereiMilitari.org

Försvaret odugligt för strid

Publicerad 30 april 2012 kl 10.20

Inrikes.Försvaret har 20 olika materielprojekt, till ett värde av över fem miljarder kronor, som försenats på grund av att alliansregeringen prioriterar välfärd, jämställdhetsprojekt och invandring istället.

Gilla artikeln på Facebook

I materielprojekten ingår skyddsutrustning mot strålning, kemiska och biologiska vapen samt fältsjukhus och utbildning av helikopterbesättningar, skriver Svenska Dagbladet.

Marinens korvetter och armén saknar luftvärnsrobotar, vilket tros få förödande effekter om försvaret skulle behöva användas idag.

– Marinen är redan utarmad och försvagad. Fartygen är så svagt beväpnade att de inte är en trovärdig slagstyrka om de skulle tvingas ut i strid. Att vi har 100 moderna Jas-plan spelar ingen roll om bristen på luftvärn i armén gör att vi inte kan skydda våra flygbaser utan flyget slås ut redan på marken, den risken är överhängande, säger försvarsanalytikern Johan Tunberger, tidigare överingenjör vid Totalförsvarets forskningsinstitut, till SvD.

Vanstyre och slöseri
1988 kunde svenska armén mobilisera 29 brigader och över 200 bataljoner inom sex dagar. Sedan dess har det gått utför. Idag kan armén mobilisera endast 8 bataljoner, inom 365 dagar, till 80% av kostnaden för 1988 års försvar.

I princip innebär det att försvarsmakten förlorat 98 procent av sin slagkraft och sparat 20 procent av kostnaderna. På samma sätt har flygvapnet vingklippts, när piloter inte får flygtimmar, och de 100-tals olika hemliga flygbaserna på landets vanliga riksvägar, har lagts ned.

Fokus har flyttats från att försvara Sverige till att bedriva utländska anfallskrig i bland annat Afghanstan och Libyen. När Stockholm förlorade sitt luftförsvar kommenterade överste BO Pellnäs det så här:

- Att avväpna huvudstaden är snudd på landsförräderi.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.