Stefan Sundkvist/CC-BY

Försvarsmakten vill åter försvara Sverige

Publicerad 2 januari 2013 kl 08.52

Inrikes.Efter det kalla krigets slut lades Sveriges invasionsförsvar ned och försvarsmaktens uppbyggnad och struktur tog istället formen av ett insatsförsvar, inriktat på konflikter i tredje världen. Men nu vill Försvarsmakten åter rusta för att försvara Sverige. Några pengar från politiskt håll blir det dock inte.

Gilla artikeln på Facebook

Det var med Georgienkriget 2008 som svenska makthavare på allvar fick anledning att oroa sig över det egna försvaret på hemmaplan, och sedan dess har Ryssland ökat sin militära aktivitet och upprustning betydligt.

– Normalbilden har förändrats jämfört med för tio år sedan. Det övas betydligt mer från rysk sida i Östersjön och Norska havet. Det är allt större, allt mer komplexa övningar. De är på väg uppåt i kvalitet i sin försvarsmakt, säger överbefälhavare Sverker Göranson i en intervju med SvD idag.

Enligt SvD har försvarsmakten åter börjat planera för försvar av riket och 2013 återinförs fyra regionala staber. Men markförbanden kan inte användas förrän 2019 och hälften av stridsflyget och många fartyg var inte redo att sättas in 2012, eftersom det saknades personal.

Några ytterligare pengar från politikerna är dock inte att vänta. ÖB planerar därför att lägga ned en försvarsgren, vilket han bekräftar för SvD.

SVT uppmärksammade redan i somras krisen i det svenska försvaret.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0