"Klimathotet"
Foto: Albert Bridge/CC-BY-SA

Klimatet var varmare på medeltiden

Publicerad 23 juli 2012 kl 06.39

Vetenskap.Nya mätningar av årsringar från träd visar att klimatet var varmare på medeltiden än vad det är idag - och att den globala nedkylningen har pågått i 2000 år.

Gilla artikeln på Facebook

Hur romarna kunde odla druvor i norra England har varit okänt för forskare, men nu visar det sig att klimatet var varmare på Romarrikets dagar än vad man tidigare trott, skriver Daily Mail.

En studie visar att Storbritannien för 2000 år sedan upplevde en lång period av betydligt varmare somrar än i dag. Tyska forskare har studerat data från trädringar - en viktig indikator på tidigare klimat - och funnit att världen har befunnit sig i en "långsiktig global nedkylningstrend" under de närmaste två tusen åren. Nedkylningen har avbrutits av ett par varma perioder.

Hittills har medeltida värmeperioder varit väl kända, men också en period under romersk tid (ca 750 f.Kr) ska temperaturen ha varit runt 1 grad varmare än idag.

Global nedkylning: Klimatet har blivit 0,6 grader kallare de senaste 2000 åren.

Huvudforskare bakom de nya rönen är professor Dr Jan Esper från Johannes Gutenberg University i Mainz:

- Vi fann att tidigare uppskattningar av historiska temperaturer under den romerska eran och medeltiden var för låga, säger han idag enligt Daily Mail.

- Den skillnad i klimat som vi fått fram ser kanske inte så betydelsefull ut, men den är inte mer försumbar än dagens globala uppvärmning, som hittills har varit mindre än en grad, säger Jan Esper vidare.

I allmänhet fann forskarna en långsam avkylning på 0,6 grader under 2.000 år, som de hänförde till förändringar i jordens bana som tog den längre bort från solen. Studien är publicerad i Nature Climate Change och är baserad på mätningar som sträcker sig tillbaka till 138 f.Kr. Fynden kan tvinga forskare att ompröva nuvarande teorier om den globala uppvärmningen. Professor Espers grupp vid Institutionen för geografi vid JGU användas densiteten hos trädens årsringar från subfossila pinjeträd med ursprung från finska Lappland för att producera en rekonstruktion som nådde tillbaka till 138 f.Kr.

På detta sätt har forskarna för första gången kunnat visa att den faktiska långsiktiga trenden under de senaste två årtusenden har varit global nedkylning, enligt Daily Mail.


Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.