"Klimathotet"

Sverige ska betala för u-länders "klimatomställning"

Publicerad 1 december 2020 kl 12.21

Utrikes. Sverige ger nu bort 300 miljoner svenska skattekronor till så kallad klimatomställning av tung industri i utvecklingsländer. Totalt har man gett 1,1 miljarder i klimatbistånd till Världsbankens klimatinvesteringsfond.

Dela artikeln

Under måndagen hölls ett högnivåmöte inom den globalistiska ledarskapsgrupp som Sverige och Indien lanserat för att driva på klimatomställningen inom den tunga industrin.

Vid mötet enades gruppens medlemmar om flera åtaganden som ska bidra till fossilfrihet och "netto-noll-utsläpp" senast 2050.

Pengarna ska gå till att "bistå utvecklingsländer och deras industrier att ta fram färdplaner, klimatstrategier och möjliggöra viktiga tekniska innovationer i hela värdekedjan inom den tunga industrin", skriver regeringen på sin hemsida.

– Vackra ord räcker inte. Det positiva exemplet är det bästa sättet att påverka omvärlden. Tillsammans visar vi i ledarskapsgruppen för industriomställning att det är möjligt för den tunga industrin att bli fossilfri, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

– Genom att stödja andra länders arbete med färdplaner mot fossilfrihet kan vi skynda på utvecklingen mot nollutsläpp i hela världen, fortsätter hon.

Under mötet meddelade Lövin att Sverige avser att bidra med totalt 300 miljoner kronor till ett nytt program för industriomställning inom Världsbankens klimatinvesteringsfond, Climate Investment Fund.

Stödet är fördelat på 100 miljoner årligen mellan 2020-2022.

Sverige kommer därmed samlat ha bidragit med 1,1 miljarder kronor till CIF till och med detta budgetår.

– Sveriges stöd med totalt 300 miljoner kronor över tre år till ett nytt och innovativt program för industriomställning inom Världsbankens klimatinvesteringsfond ligger väl i linje med svenska prioriteringar inom utvecklingssamarbetet, säger ministern för internationellt utvecklingssamarbete Peter Eriksson (MP).

– Stödet är ett viktigt bidrag till en hållbar klimatomställning och förnybar energi inom tung industri. Med stödet tar Sverige ett ökat ansvar för att stötta fattiga länder att genomföra en klimatsmart industriomställning och utfasning av fossila bränslen i hela värdekedjan.


Nyheter från förstasidan

Franska muslimer splittrade i terrorfrågan

Ny mätning från IFOP. Nästan en fjärdedel sympatiserar med jihadist efter mord på lärare.0 

Ekonominyheter

Halverat ekonomiskt resultat för jordbruket

Prognosen för 2023.. Värdet av spannmålsproduktionen minskar med 41 procent.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Så kunde myskoxen överleva till våra dagar. Forskare analyserade genomet från över 100 individer.0 

Kultur

SVT:s historia om Sverige slår tittarrekord. Har uppmärksammats stort för sin arab- och afrikanskildring av Sveriges första tid.0 

Känd artist ljög om antisemitisk incident – slipper straff. Gil Ofarims lögnhistoria skapade tysk hysteri.0