" /> " /> " />

Fri anhöriginvandring hotar kommuner

Publicerad 8 januari 2012 kl 09.11

Inrikes.Regeringens kontroversiella uppgörelse med Miljöpartiet öppnar upp för tiotusentals somalier utan skyddsbehov eller försörjningsmöjligheter att få komma till Sverige och gå på bidrag. Men nu protesterar kommunerna som väntas stå för notan.

Gilla artikeln på Facebook

Till Katrineholm i Södermanland väntas uppemot 400 somalier när Sverige nu till sommaren lättar på reglerna för anhöriginvandring. Men kommunen har inte råd att försörja den bidragsstarka folkgruppen, varnar lokala politiker.

Göran Dahlström, socialdemokrat och ordförande i kommunstyrelsen, har tillsammans med Moderaterna i kommunen gjort en skrivelse till Stockholm och krävt extra skattepengar. Annars är han rädd att kommunen måste spara in på andra verksamheter och att "grupp ställs mot grupp", när de många somaliska högbidragstagarna ska få betalt.

– Då får vi den här köksbordsrasismen hemma hos människor som tycker att svenska barn som behöver hjälp i skolan kanske inte kan få det eftersom de somaliska barnen har större behov, säger Göran Dahlström. För att som det ser ut i dag så kan ju de flesta som kommer från Somalia i dag inte läsa eller skriva och kan inte svenska.

Men skattepengar saknas inte. Riksdagsledamoten och miljöpartisten Gunvor G Ericson säger att regeringen har avsatt 850 miljoner kronor i budgeten för den här reformen med anhöriginvandring. Exakt hur skattepengarna ska betalas ut är däremot inte klart.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0