Fuskande irakier stängs av från pilotutbildning – anses äventyra flygsäkerheten

Publicerad 27 april 2020 kl 13.58

Lag & Rätt. Sju elever på en pilotutbildning i Nyköping har stängts av efter att ha fuskat med teoriprovet. Det skriver Kammarrätten i Jönköping i ett pressmeddelande.

Gilla artikeln på Facebook

De sju eleverna har studerat på Skies Airline Training på Stockholm-Skavsta flygplats utanför Nyköping, en skola som bland annat samarbetar med flygbolagen SAS och Iraqi Airways. Eleverna kommer från Irak och påbörjade en process för att examineras som trafikpiloter 2018. Enligt Skatteverkets folkbokföringsreister är ingen av dem svensk medborgare.

Vid ett provmoment i januari 2019, en teoriexamination för trafikflygarcertifikat (ATPL), upptäcktes att de sju studenterna fuskade på provet. ATPL är den högsta teoretiska provnivå som kommersiella trafikpiloter kan avlägga. Att klara teoridelen av certifikatet är ett krav för att få flyga kommersiella trafikflygplan i Europa.

Tre av eleverna försökte smuggla med sig mobilelefoner in i provlokalen, något som inte är tillåtet att ha med sig. Eftersom alla provdeltagare kontrollerades med metalldetektor innan provet upptäcktes emellertid telefonerna.

Vidare har de fuskande araberna försökt använda otillåtna program, som exempelvis Facebook Messenger, på de datorer som användes vid provtillfället. En av dem lyckades under provet skicka provfrågor till någon utomstående, och fick svarsförslag tillbaka. 24 av de svarsförslag han fick genom konversationen var identiska med de svar han gav på provet. Fyra av svarsförslagen var dock felaktiga.

Äventyrar flygsäkerheten

Efter att fusket upptäckts beslutade Transportstyrelsen i februari 2019 att alla sju elever skulle stängas av från teoretisk examination i 18 månader och att de skulle diskvalificeras från alla test de dittills gjort. Eleverna ansåg sig oskyldigt anklagade och överklagade avstängningarna till Förvaltningsrätten i Linköping.

Att fuskare på pilotutbildningar straffas är "av yttersta vikt för förtroendet för flygutbildningen, och därmed för flygsäkerheten" menade Transportstyrelsen i sin argumentation för domstolen. Förvaltningsrätten hävde dock avstängningen för fyra av eleverna, medan de tre andra var fortsatt avstängda.

Ärendet med de fuskande irakierna togs därefter upp av Kammarrätten i Jönköping som nu beslutat att Transportstyrelsen gjorde rätt från början som stängde av alla sju från pilotexaminationen. Sex av eleverna ska vara avstängda i 18 månader medan en sjunde elev är avstängd i tolv månader.

– Kammarrätten hade en annan uppfattning än förvaltningsrätten om vad det innebär att avslöjas med att fuska, förklarar kammarrättslagmannen Ola Holmén och tillägger:

– Det var främst därför som kammarrätten inte dömde på samma sätt som förvaltningsrätten.

Tidsperioden för avstängningen går ut om tre månader, den 23 juli 2020. Därefter kan de sex elever som fortfarande är avstängda försöka göra trafikpilotprovet på nytt. De har även möjlighet att överklaga domen till Högsta förvaltningsdomstolen.


Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.