Fyra åtalas efter rekordbeslag av opioider

Publicerad 25 februari 2021 kl 11.25

Inrikes. I dag väcktes åtal mot fyra män gällande synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Målet rör bland annat det största beslaget polisen gjort av Subutex i Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Polisen slog i juli förra året till mot ett transportföretag i Norrtälje. Insatsen genomfördes efter en tids utredning och spaning med anledning av misstänkt narkotikasmuggling från Europa till Sverige.

Stora mängder narkotika har tagits i beslag under utredningens gång, bland annat cirka 54.000 tabletter Subutex, vilket är det största beslaget som gjorts i Sverige av svensk polis. Gatuvärdet uppskattas till uppemot 16 miljoner kronor.

Utöver Subutex togs även ca 80 kilo cannabis.

Parallellt med insatsen i Sverige genomfördes en husrannsakan mot transportföretagets lokaler i Spanien. Där togs en större mängd narkotika i beslag inom ramen för en spansk förundersökning.

Utöver narkotika så har egendom till ett värde av 7 miljoner kronor säkrats i ärendet. Pengarna har belagts med kvarstadsbeslut och kan antas bli föremål för utmätning vid beslut om en företagsbot. Den senare är något som åklagaren kommer att yrka på då de åtalade använt sin legala verksamhet som täckmantel för smugglingen.

De fyra männen, som är mellan 30 och 55 år, åtalades i dag vid Attunda tingsrätt misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Två av de fyra männen som åtalas äger transportföretaget i Norrtälje kommun. Utöver åtalet mot de misstänkta personerna väcker åklagaren också talan om företagsbot mot transportföretaget.


Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Fria Tider reder ut forskningsläget. Så kan den anmärkningsvärda skillnaden i beteende förstås.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0