Råndömde Salah Abdulle hyllar Expo-bankiren Gabriel Urwitz tidningskoncern i sin låt "Pippi".

Gängkriminell prisas för låt om hur han fick Expressen att "hålla käften"

Publicerad 13 november 2021 kl 18.21

Kultur. Den somaliske rånaren och rapparen Salah ”Dree Low” Abdulle får nu priset för "Årets låt" 2020 av branschorganisationen Musikförläggarna, rapporterar SVT. I låten rappar somaliern om hur Gabriel Urwitz tidningar alltid "hyllar" honom och hur han och hans kriminella gäng har fått Expressen att "hålla käften" på begäran.

Gilla artikeln på Facebook

© Boberger

Robert Weil.

Somaliern dömdes i början av november till ett års fängelse för att ha rånat Direkten i Kista i norra Stockholm, skriver Expressen.

Abdulle beskrivs av polisen som drivande i det kriminella nätverket ’Husbys hyenor’, vars främsta inkomstkälla är narkotikaförsäljning. Han dömdes för rånet trots att målsäganden tog tillbaka sitt vittnesmål, enligt tingsrätten för att det kriminella gänget hotat målsäganden.

I låten som han nu prisas för, "Pippi", skryter Abdulle om hur gänget fått Expressen att tillrättalägga sina nyheter och "hålla käften" om saker i enlighet med det kriminella nätverkets önskemål.

I refrängen rappar han också om hur Expo-bankiren och mångmiljonären Gabriel Urwitz tidningar "hyllar" de kriminella och har gett honom och hans gäng positiv uppmärksamhet, till synes utan att han eller hans kriminella gäng har behövt utöva några påtryckningar.

"Höll käften" om gruppvåldtäkt
Att Expressen håller käften i enlighet med önskemål från kriminella uppmärksammades i slutet av oktober, då Expressen-journalisten Nina Svanberg gjorde en smickrande och inställsam intervju med en grupp­våldtäktsman från Dödspatrullen, samtidigt som tidningen mörkade att mannen var dömd för denna gruppvåldtäkt.

När det gäller den nu dömde rapparen är han med i Husbys hyenor, ett annat kriminellt gäng. Enligt Samnytt har gänget varit involverade i ett tiotal skjutningar med flera döda och skadade under de senaste åren.

Musikförläggarnas operativa chef Marit Woody säger att beslutet om priset till Abdulle fattades förra sommaren och att organisationen nu tagit in "externa konsulter" för att reda ut hur man ska hantera kriminella rappare i framtiden.

– Alla i musikbranschen har fått någon typ av uppvaknande, säger hon till SVT:s Kulturnytt.

Finansierade Expo
Gabriel Urwitz grundade år 1994 riskkapitalbolaget Segulah, som finansierat stiftelsen Expo och andra vänsterextrema grupperingar.

Segulahs pengar har också bland annat gått till den kontroversiella tankesmedjan Paideia i Stockholm – en religiös organisation som verkar för att Europa ska ha öppna gränser för tredje världen-invandring.

Bakom finansbolaget stod andra finansprofiler som Robert Weil och Mikael Kamras. År 2019 meddelade Urwitz dock att han slutade som vd.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Våldsamma scener i Östeuropa. By gick samman för att hämnas sexmordet på 8-åringen.0 Plus

Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.