Utrikesminister Tobias Billström (M) kommer nu att kalla upp Iraks ambassadör till UD.

Gängkriminella invandrare döms till döden i Irak

Publicerad 13 juni 2024 kl 18.01

Utrikes. Två av de totalt tre invandrare med svenska medborgarskap som greps i Irak för mordet på gängledaren Mustafa ”Benzema” Aljiburi döms nu till döden. En tredje får fängelse.

Dela artikeln

En 19-årig alban pekas ut som huvudman i härvan och enligt albanska Politico betalade den svenska regeringen drygt 100 miljoner skattekronor till Irak i utbyte mot att 19-åringen inte skulle dömas till döden, utan istället få tre års fängelse.

Enligt statsminister Ulf Kristersson har Sveriges skattebetalare nämligen ett "ansvar" för gängkriminella invandrare som begår brott utomlands.

– Vi är bestämda motståndare till dödsstraff. Sverige känner alltid ansvar för svenska medborgare, säger han till Aftonbladet.

En av de dödsdömda ska vara 23-årig man vars släktingar nu klagar i olika medier.

Ulf Kristersson lovar att försöka förhindra att straffet verkställs för någon av de inblandade.

UD:s presstjänst skriver i ett mejl till Aftonbladet att Sveriges ambassad i Bagdad arbetar intensivt för att försöka få klarhet i uppgifterna.

"Stämmer uppgifterna är det naturligtvis mycket allvarligt. Vi kommer i så fall brådskande agera för att straffen inte ska verkställas", skriver UD:s presstjänst.

Utrikesminister Tobias Billström (M) kommer nu att kalla upp Iraks ambassadör till UD, skriver TT.

På internet ifrågasätter samtidigt många den svenska regeringens stora engagemang i frågan, och vissa menar att det är naturligt att svenska lagar och straffsatser gäller i Sverige, men inte i till exempel i Irak, som ligger i arabvärlden.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.