Tomas Tobé (M).

Går till EU-val på att begränsa yttrandefriheten

Publicerad 14 maj 2024 kl 11.24

EU. "Hatbrott" på EU-nivå, ökat fokus på Förintelsen och sanktioner mot medlemsländer som "bryter mot rättsstatens principer". Det är Moderaternas prioriteringar inför valet till Europaparlamentet.

Dela artikeln

Moderaternas toppkandidater i Europavalet, Tomas Tobé och Boriana Åberg, lade på en pressträff på måndagen fram partiets vallöften.

Totalt presenterades sex förslag "för att demokratin i EU ska kunna stärkas och för att försvara europeiska värderingar".

"Europeiska värderingar" ska försvaras genom att alla medlemsländer "förbinder sig till en integrationspolitik som ställer krav på nyanlända grupper att respektera demokrati och minoriteters rättigheter".

Moderaterna vill även öronmärka mer EU-medel till "kunskapshöjande insatser om Förintelsen". Medlen ska främst gå till städer eller regioner som "har stora problem med antisemitism".

Dessutom vill partiet ha en "stärkt rättsstatsmekanism" i EU så att inte budgetmedel går till länder som "bryter mot rättsstatens principer eller underminerar demokratin". Det är högerstyrda länder som Ungern och tidigare Polen, som säger nej till mångkultur och HBTQ, som drabbas av den typen av sanktioner.

Hatbrott ska enligt M bli EU-brott "eftersom det handlar om särskilt allvarlig brottslighet som undergräver både frihet och trygghet i EU och påverkar både enskilda och hela samhällen".

Partiets toppkandidat Tomas Tobé uppger att Europavalet är ett "värderingsval" och att "europeiska värderingar" måste försvaras för att motverka exempelvis antisemitism.

– Vi ser tyvärr hur antisemitismen har ökat i Europa efter Hamas terrorattack under förra året. Därför menar Moderaterna att EU måste göra mer för att säkra skyddet för minoriteter och grundläggande värderingar. Exempelvis bör alla EU-länder förbinda sig att driva en integrationspolitik som ställer glasklart krav på nyanlända grupper att anpassa sig till våra värderingar, säger Tomas Tobé.

Även Boriana Åberg, som står femma på partiets valsedel, understryker att "demokratin" i Europa måste få ett starkare skydd.

– Inga länder som bryter mot rättsstatens principer eller jagar minoriteter ska få ta del av EU-medel. Vi måste förstärka rättsstatsmekanismen så att vi säkerställer att svenska skattemedel inte göder ledare som nedmonterar demokratin, säger Boriana Åberg.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Misstänkt väskmördare gömmer sig utomlands

Polisen går ut med namn och bild. Kvinnor gripna i USA för inblandning i mordet på Värmdö.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.