USA-kravallerna

George Floyds familj ifrågasätter officiell dödsorsak

Publicerad 3 juni 2020 kl 17.28

Utrikes. Familjen till afroamerikanen George Floyd, som avled under ett uppmärksammat polisingripande i Minneapolis i USA förra måndagen, ifrågasätter den officiella rättsläkarrapporten och har anlitat egna obducenter. Det skriver New York Times.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt en preliminär rättsläkarrapport från förra veckan, som refereras i en rättshandling från åklagarmyndigheten i Minnesota, avled inte George Floyd som en direkt följd av att polismannen Derek Chauvin satte sitt knä mot hans nacke och hals. "Obduktionen avslöjade inga fysiska fynd som stödjer en diagnos av traumatisk kvävning eller strypning", står att läsa i rapporten.

I en uppföljande rapport från den här veckan heter det emellertid att Floyd drabbades av hjärtstillestånd till följd av polisingripandet där han hölls fast och utsattes för ett tryck över nacken. Där framgår även att George Floyd var påverkad av fentanyl och nyligen använt metamfetamin, och att det är av betydelse för dödsfallet.

I rapporten listas George Floyds död som ett mord, men rättsläkaren poängterar att det endast är en formell klassificering av fallet som saknar juridisk betydelse.

"Var vid god hälsa"
George Floyds familj litar inte på den officiella utredningen och har privat anlitat två läkare för att genomföra en egen obduktion av George Floyd; Dr. Michael Baden och Dr. Allecia Wilson. Baden anlitades även för en privat obduktion av afroamerikanen Michael Brown som sköts ihjäl av polisen i samband med ett rån 2014.

Som väntat skiljer sig slutsatserna i den privata obduktionen från dem som presenteras i de officiella rapporterna. Dr. Baden hävdar exempelvis att George Floyd var vid god hälsa när han avled och de båda läkarna menar att han kvävdes till döds till följd av polismannen Chauvins knä mot nacken.

Dr. Baden och Dr. Wilson medger att fysiska bevis för att Floyd stryptes eller kvävdes till döds saknas, men bygger även sina slutsatser på vad de ser i de videoklipp som finns från polisingripandet.

– Vi har fysiska bevis som stöder att det applicerades ett tryck på hans nacke, säger Dr. Wilson.

– Huvudsaken är att vi båda säger att det är ett mord utifrån sättet han hölls fast på, tillägger Dr. Baden.

"Inte nödvändigtvis vetenskap"
Dr. Baden tycker inte att det är särskilt märkligt att hans och Wilsons slutsatser skiljer sig från dem som slagits fast i den officiella rättsläkarrapporten.

– Detta är inte nödvändigtvis vetenskap, det är medicin. Medicin är en konst och en vetenskap, säger han.

De advokater som George Floyds familj anlitat menar att George Floyd mördades och kräver att inte bara Derek Chauvin, utan alla tre poliser som fysiskt deltog i gripandet av honom åtalas för mord.

Familjen Floyd har tidigare krävt dödsstraff för alla fyra poliser som larmades till butiken vid gripandet av George Floyd.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.