Gotland: Invandrare bjuds på gratis körkort

Publicerad 28 januari 2020 kl 06.13

Inrikes. Invandrare får gratis körkortsutbildning på Gotland i syfte att de ska kunna få jobb – trots att de redan har skattefinansierade jobb. I minst ett fall är syftet istället att slippa passa busstider och slippa åka kollektivt, avslöjar Samhällsnytt.

Gilla artikeln på Facebook

Region Gotland har startat ett projekt som går ut på att ge invandrare från tredje världen gratis övningskörning och körkortsteori, skriver P4 Gotland.

Enligt P4 genomgår ett 40-tal "nyblivna svenskar" på Gotland nu körkortsutbildningen.

Som Samhällsnytt påpekar togs initiativet till gratisutbildningen av Latifa Rashidy på Region Gotlands så kallade integrationsenhet. Själva utbildningen sköts dock av Röda Korset och Studieförbundet Vuxenskolan.

Latifa Rashidy, som själv knappt kan prata svenska, förklarar för P4 att körkort är ett "krav för att få jobb".

– Då vill jag börja och tänka hur ska vi hjälpa dom kvinnorna att klara ta körkort med mindre kostnader, säger Rashidy.

En av deltagarna, Somaya Alfelow, har redan säkrat ett offentligfinansierat jobb på Region Gotland där hon är modersmålslärare, enligt sin profil på Facebook.

Men ändå ingår Alfelow alltså i den grupp invandrare som omfattas av gräddfilen med gratis körkortsutbildning i syfte att invandrarna ska kunna få jobb.

Istället för jobb visar det sig att syftet är att Alfelow ska slippa anpassa sig till busstiderna i Sverige.

– Dom behövs körkort för busstrafik på Gotland är jättedåligt, förklarar språklärarinnan.

Uppdatering: Enligt P4 Gotland är det inte Region Gotland som bjuder på utbildningen, utan skattefinansierade Röda korset och skattefinansierade Vuxenskolan på Gotland, medan Region Gotland är initiativtagare. Det handlar inte om en gratis körkortsutbildning, framhåller P4, utan om en gratis utbildning i hur man tar körkort. Eleverna får betala sina böcker själva, påpekar P4.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.