Gräshoppor hotar skapa hungersnöd i Östafrika

Publicerad 6 juli 2020 kl 07.07

Utrikes. Afrikanska grödor hotas av gigantiska gräshoppssvärmar. Det rapporterar AP.

Gilla artikeln på Facebook

Det rör sig om de värsta gräshoppssvärmarna på 70 år som täcker marken och äter växtlighet som kommer i dess väg. FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) har mobiliserat mot insekterna som hotar skapa hungersnöd för miljoner östafrikaner.

En av dem som deltar i kampen är Boris Polo. Boris Polo är vit, men han är född och uppväxt i Kenya och arbetar nu för att med hjälp av bekämpningsmedel försöka döda svärmarna.

– Det låter dystert för det finns inte något sätt som vi kan döda alla på eftersom det rör sig om så stora ytor, säger han.

Vad det handlar om är att försöka döda gräshopporna medan de ännu är unga och inte kan flyga. När de är luftburna är de mycket svårare att kontrollera.

Från Kenya rör sig svärmarna med vinden till Sudan och Etiopien och når slutligen Somalia. Sedan vänder vinden och de blåser tillbaka till Kenya. Och så, lagom till nästa vår, lägger de ägg och nästa generation gräshoppor kläcks.

Problemet är att det bara är i Kenya och Etiopien som man försöker kontrollera gräshopporna. Väpnade konflikter i Somalia och nu den pågående coronapandemin försvårar bekämpningen.

Boris Polo poängterar att problemet är att gräshopporna äter upp grödor som människan odlar. De skadar inte växterna, tvärtom föryngras växterna och får nya blad när svärmarna dragit vidare.

– De här plågorna är en del av naturen, säger Boris Polo.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0