Gratis inrikesflyg när flyktingar reser inom Sverige

Publicerad 19 maj 2022 kl 11.29

Inrikes. Oglamourösa färdmedel såsom buss eller tåg ratades när Migrationsverket härom veckan bjöd fyra kvotflyktingar på resa med inrikesflyg från Bromma flygplats till Malmö Airport. Enligt myndigheten är det inte första gången som flyg används för flyktingresor inom Sverige.

Dela artikeln

Statligt anställda – även på Migrationsverket – får inte flyga i tjänsten om det finns andra färdmedel. Och om en arbetsgivare betalar privata flygresor åt en anställd så förmånsbeskattas den anställde för dem.

Enligt Migrationsverket finns det emellertid inga hinder mot att verket bjuder invandrare på flygresor – utan förmånsbeskattning.

"Migrationsverket kan inte betala skatt för en nyanländ flyktings resa eftersom det ingår i verkets uppdrag att överföra kvotflyktingar till mottagande kommun. Detta innebär alltså att det är staten som tar kostnaderna", skriver myndighetens presstjänst i en skriftlig kommentar till Fria Tider.

Enligt verket finns det ingen "möjlighet" att låta flyktingar åka tåg mellan Malmö och Stockholm eftersom avståndet är så inhumant stort.

"För att alla kommuner ska ha möjlighet att ta emot behöver vi använda oss av inrikesflyg när avstånden är för stora. I de fall avståndet till kommunerna är någorlunda kort används busstransport, eller andra transportmedel", uppger myndigheten.

Fria Tider har även ställt två frågor om biljettypen. Den första är om flyktingarna normalt flyger business class och den andra är om det förekommit att Migrationsverket flugit flyktingar i business class.

"Nej, de flyger ekonomiklass", svarar Migrationsverket som svar på den första frågan, men undviker att svara på fråga två.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Liberal har tröttnat på Israelfjäsk

Fredrik Segerfeldt förstår ingenting. "Mina liberala vänner tycker helt plötsligt att etnonationalism är kosher."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.