Gravida barn tvingades tigga i Sverige

Publicerad 21 juli 2021 kl 13.42

Inrikes. Sverige har deltagit i en internationell insats mot exploatering av barn. Flera barn påträffades med tiggeri – den yngsta var 12 år och två var gravida barn på 14 och 16 år.

Gilla artikeln på Facebook

Samtliga barn som omhändertogs för tiggeri under insatsen kom från ett annat EU-land och hade kommit till Sverige tillsammans med släktingar, enligt polisen.

Den gravida flickan som var 16 år hade kommit till Sverige med sin make. Den gravida flickan som var 14 år var ännu inte gift, utan den blivande maken befann sig kvar i hemlandet. Fjortonåringens föräldrar hade bestämt giftermålet och fått en summa pengar av de blivande svärföräldrarna.

Insatsen genomfördes inom ramen för projektet Empact och i Sverige kontrollerades totalt 49 personer utanför affärer, företag, gårdar, kommersiella anläggningar och andra platser. Polismyndigheten samverkade med Jämställdhetsmyndigheten och Socialtjänsten under kontrollerna.

– Sverige har förbundit sig att identifiera och skydda barn som utnyttjas i ett ändamål som människohandelslagstiftningen föreskriver. Polisen har sett en ökning av barn från andra länder som grips för stöldbrott och utnyttjas för att bära vapen eller narkotika åt kriminella grupperingar, säger Per Englund, polisinspektör vid Nationella operativa avdelningen, Noa, i ett uttalande.

I den internationella insatsen deltog totalt 17 EU-länder: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Frankrike, Italien, Kroatien, Litauen, Malta, Nederländerna, Polen, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tyskland och Österrike. Utanför EU deltog Schweiz och Storbritannien som ledde insatsen med stöd av Europol.

Totalt identifierades 92 minderåriga offer för människohandel, enligt ett pressmeddelande.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

Halalslaktat kött och dadlar i stort projekt. Hundratals butiker ska ställas om till mångkulturellt läge redan under 2021.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Pfizers VD: Vi vet inte hur länge tredje sprutan skyddar. Tredje spruta påstås ge ”rimligt skydd” mot omikron.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0