Klimataktivister vållade trafikkaos i flera städer

Publicerad 8 maj 2021 kl 15.36

Inrikes. Aktivister från Extinction rebellion och Fridays for future, två grupperingar som är tätt knutna till klimataktivisten Greta Thunberg, skapade under lördagen trafikkaos i flera städer runt om i Sverige i samordnade aktioner.

Gilla artikeln på Facebook

Aktivister i bland annat Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö och Lund satte sig på olika platser mitt i gatan i syfte att stoppa trafiken i något de kallar för "Rebellion of One".

Sammanlagt uppges sexton personer ha deltagit i klimatprotesterna, i olika städer. Sydsvenskan-fotografen Hussein El-alawi var på plats och bevakade protesten i Malmö.

– Det var bara en person på varje ställe som protesterade, förklarar han för Fria Tider.

El-alawi tog en bild på en kvinna som satt sig mitt i gatan med en skylt med texten: "Jag är livrädd för fler pandemier på grund av klimatkrisen". Andra bar skyltar med texter om att de är rädda att deras barnbarn ska tvingas fly från Sverige på grund av klimatet.

Polisen skriver på sin hemsida att demonstrationerna avvecklades fredligt och "i dialog" i de flesta städer. En man i 65-årsåldern i Uppsala vägrade emellertid hörsamma polisens uppmaning att flytta på sig och fick därför en ordningsbot.

Extinction rebellion skriver på Facebook att de redan planerar fler liknande aktioner.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Säkra" indikatorn avslöjar dramatisk utveckling för bitcoin

Teorin: Kursen "smäller" innan helgen.. En av de mest tillförlitliga indikatorerna ger fullt utslag.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.