Man bör undvika att rakt av döda sina meningsmotståndare – "inte av moraliska grunder, men av praktiska grunder", har Jonathan Pye tidigare sagt i en intervju.

Greta samlade in pengar till våldsdömde AFA-profilens brottsorganisation

Publicerad 29 juli 2019 kl 21.23

Inrikes. När Greta Thunberg poserade i en AFA-tröja skedde det i syfte att samla in pengar till den vänsterextrema brottsorganisationen ”Extinction Rebellion". En av nyckelpersonerna bakom grupperingen är AFA-veteranen Jonathan Pye, som tidigare dömts till fyra års fängelse för stenkastning mot polisen, rapporterar Samhällsnytt.

Gilla artikeln på Facebook

Fria Tider rapporterade i torsdags om att klimataktivisten Greta Thunberg, 16, i ett Twitterinlägg poserade i en Antifatröja som pryddes med våldsvänsterns budskap.

Senare raderades inlägget från Twitter och Greta bedyrade att hon inte stöder "någon form av våld".

Vad som de flesta missade var dock att 16-åringen i sitt första inlägg med AFA-bilden skrev att alla pengar hon tjänade på att spela in en låt med det brittiska indiepopbandet The 1975 skulle gå till "Extinction Rebellion".

"Typ sabotage av skyddsobjekt"
Extinction Rebellion är en vänsterradikal klimatorganisation som begår brott för att nå sina mål. I Sverige knyts grupperingen till AFA-veteranen Jonathan Pye, skriver Samhällsnytt.

AFA-veteranen har bland annat för Extinction Rebellions räkning annonserat efter jurister som har kunskaper om "påföljder för civil olydnad av olika slag, från ohörsamhet mot ordningsmakten och egenmäktigt förfarande till typ sabotage av skyddsobjekt".

Jonathan Pye var en av de ledande AFA-extremister som dömdes för att ha anstiftat de så kallade Göteborgskravallerna, då vänstern kastade gatsten mot polisen. Han fick sitta i fängelse i 20 månader innan han blev frigiven.

"Av praktiska skäl inte värt att döda"
I en intervju i programmet "Gräns" i P1 år 2006 skröt Pye om hur viktigt han tyckte det var att använda sig av våld mot poliser och meningsmotståndare. Han uppgav att han inte ångrade en sekund att han fick sitta i fängelse.

– Det bekommer mig inte mycket. Det är inte som att jag inte kan sova på nätterna på grund av att jag träffat några poliser med några gatstenar, sade han i programmet enligt Expressen.

AFA-profilen förklarade vidare att han tänkte "taktiskt och kallt" kring politiskt våld:

– Det är viktigt för oss, inte av moraliska grunder, men av praktiska grunder att inte döda någon – därför att det skulle inte vara värt de i nuläget, sade Jonathan Pye.


Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Google vill hjälpa dig göra rasmedvetna val

Företag rasinventeras.. Särskild märkning om de ägs av svarta, kvinnor eller HBTQ-aktivister.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.