Liberal dödshjälp
I sitt sista inlägg på Instagram berättade Noa Pothoven att hon fått ett statligt godkännande att dö.

Gruppvåldtagen 17-årig flicka fick laglig hjälp att begå självmord

Publicerad 5 juni 2019 kl 15.20

Utrikes. En 17-årig flicka som var deprimerad efter att ha blivit gruppvåldtagen fick hjälp att ta sitt eget liv av myndigheterna i Nederländerna. I det liberala landet är det lagligt att hjälpa barn så unga som 12 år att begå självmord.

Dela artikeln

Noa Pothoven, 17, led av en depression efter att ha blivit gruppvåldtagen av två män i en förort till Arnhem. Hon led också av anorexia och posttraumatiskt stressyndrom.

Nu har flickan fått laglig hjälp att ta sitt eget liv. Hon dog förra söndagen i en sjukhussäng i sitt hem. Tidigare hade hon varit i kontakt med en självmordsklinik, skriver Daily Mail.

I liberala Nederländerna är det lagligt att ge barn ända ner till 12 år dödshjälp. Då krävs det dock ett intyg från en läkare som slår fast att barnets lidande är outhärdligt och att det inte finns någon "tydlig" bättringsväg.

En dag innan hon dog postade Noa Pothoven ett sista inlägg på Instagram där hon meddelade att hon fått godkänt att dö. Läkare hade då tagit beslut om att stoppa hennes näringstillförsel via sondmatning.

"Jag kommer gå rakt på sak: inom max 10 dagar är jag död. Efter att ha kämpat och slagits i åratal är jag uttömd. Jag har slutat äta och dricka ett tag nu och efter många diskussioner och utvärderingar togs det beslut att man skulle släppa taget om mig eftersom mitt lidande är outhärdligt", skrev hon.

"Kärlek innebär att släppa taget, i det här fallet."

Flickans föräldrar hade enligt De Gelderlander ingen aning om att deras dotter var självmordsbenägen förrän de hittade ett kuvert med självmordsbrev.

– Jag var i chock. Vi kunde inte förstå det. Noa är söt, vacker, smart, social och alltid glad. Hur är det möjligt att hon vill dö? sade mamman Lisette tidigare till De Gelderlander.

Föräldrarna ville – naturligtvis – inte att dottern skulle begå självmord.

– Vi, hennes föräldrar, vill att hon ska välja livets väg. Noa vill egentligen inte alls dö. Hon vill bara ha frid, sade mamman till De Gelderlander i december.

Uppdatering 18.15: Denna artikel är korrekt. Vänstersajten The Guardian har under dagen försvarat Nederländerna med att det rörde sig om passiv och inte aktiv dödshjälp. Fakta är att dödsfallet orsakades genom att läkarna beslutade att flickan skulle få svälta sig till döds och slippa sin sondmatning. Detta framgick redan från början tydligt av Fria Tiders artikel.


Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.