Gärningsmannen som uppges ha varit 14 år vid våldtäkten (längst ned till vänster) slipper åtal. Han skröt öppet om händelsen. Till höger: 23-åringen rentvås av "kungen" under den romska rättegången.

Gruppvåldtog svensk 14-åring – "rentvåddes" i romsk rättegång

Publicerad 17 juli 2023 kl 14.55

Efterlyst. En 14-årig flicka i Staffanstorp slets in i en bil full med romer och kördes till ett stenbrott där hon blev gruppvåldtagen. Nu åtalas en 23-årig man för våldtäkten – som han dock blivit "rentvådd" från av en zigenarkung under en romsk rättegång i Polen. Det kan Fria Tider berätta.

Dela artikeln

© Polisen

23-åringen under den romska rättegången.

© Polisen

"Kungen."

Det var den 22 november 2022 som den 14-åriga flickan drogs in i en bil i Staffanstorp och kördes till Dalby stenbrott, där hon enligt åtalet blev våldtagen av romer från Polen.

Den ena av gärningsmännen uppges ha varit 14 år vid tillfället och slipper därför åtal.

Flickan ska ha slitits in i en BMW av 14-åringen, som hon var bekant med. I bilen satt 14-åringens kusiner och de pratade romani med varandra så att hon inte kunde förstå vad de sade. Flickan satt inklämd i baksätet mellan två för henne okända män.

De ville veta om hon var oskuld och tvingade henne att ta lustgas.

Under bilfärden lyckade hon skicka ett röstmeddelande till en väninna:

– Rädda mig, okej? Rädda mig. 100% rädda mig. Okej? säger flickan gråtande i meddelandet.

Skröt om våldtäkten
Bilen stannade till sist vid Dalby stenbrott. Där våldtogs flickan av 14-åringen och en idag 23-årig man, medan de andra romerna stod och tittade på. Flickan uppger i förhör att hon tydligt förklarade att hon inte ville och att hon försökte göra motstånd, men att de tog till våld och slet henne i håret. De hjälptes åt att hålla fast henne och våldtog henne vid ett tillfälle samtidigt både vaginalt och oralt, enligt åtalet.

Sydsvenskan har tidigare rapporterat om att den 14-årige pojken framstår som helt oberörd av vad som skett, förutom att han varit orolig för att inte få körkort på grund av våldtäkten.

Mamman i familjehemmet där pojken bodde berättade i förhör att han öppet skrutit om det som hänt.

Rentvåddes av "kungen"
Den 23-årige mannen anhölls i sin frånvaro den 27 november. Några dagar före jul befann han sig i Warszawa, där han var föremål för en romsk rättegång på grund av det inträffade. En äldre man som 23-åringen i förhör kallar "kungen" agerade domare och "rentvådde" honom från att ha haft umgänge med flickan.

I förhör berättar 23-åringen om vilka "straff" som hade väntat honom om "kungen" inte hade beslutat att rentvå honom:

– Att jag inte får lov att dricka ur samma mugg som andra, till exempel. Eller du kan bli utesluten och får absolut inte träffa andra romer. Det finns många olika straff.

Efter att ha återvänt till Sverige greps 23-åringen, som har polskt medborgarskap, den 13 mars i år. Nu åtalas han för grov våldtäkt mot barn. Han hävdar själv att han inte haft något sexuellt umgänge med flickan.

"Brottet bör bedömas som grovt eftersom gärningspersonerna har använt våld, fler än en har förgripit sig på målsäganden eller på annat sätt deltagit i övergreppet och gärningspersonerna med hänsyn till tillvägagångssättet annars visat särskild hänsynslöshet eller råhet", skriver åklagaren.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.