Nobelpristagarens dikt väcker ilskna reaktioner

Publicerad 4 april 2012 kl 19.27

Utrikes.Tyska politiker och företrädare för judiska organisationer reagerar ilsket på en ny dikt av nobelpristagaren Günter Grass. Nu anklagas den folkkäre författaren för antisemitism och för okunnighet om den politiska situationen i Mellanöstern.

Gilla artikeln på Facebook

Nobelpristagaren Günter Grass nya dikt ”Was gesagt werden muss” uttrycker oro över att Israel ska utplåna Iran. I dikten kritiserar Grass också Tyskland för att leverera ubåtar, som kan bestyckas med atomvapen, till Israel.

- Jag är chockad, säger Dieter Graumann, ordförande för judiska centralrådet i Tyskland till Süddeutsche Zeitung. Han tycker att dikten är "en hatpamflet".

Ordföranden för israeliska kulturföreningen i München och övre Bayern, Charlotte Knobloch, anklagar författaren för att ha iscensatt "en fars" och menar att Günther Grass "aldrig gjort någon hemlighet av sin syn på Israel".

Den israeliska ambassaden i Berlin har tillbakavisat nobelpristagarens anklagelser mot Israel.

"Det hör till den europeiska traditionen att anklaga judarna för ritualmord före påsken. Israel är det enda landet i världen vars rätt att existera offentligt ifrågasätts. Vi vill leva i fred med våra grannar i regionen”, skriver ambassaden i ett yttrande.

Günter Grass, som under åren etablerat sig som en samhällskritiker med hjärtat till vänster, väckte stor uppmärksamhet år 2006 när han avslöjade att han varit medlem i den nazistiska frivilligstyrkan Waffen-SS.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Polisen vill ha hjälp att hitta Abdi

Lyckades fly vid ett förhör. Vid flykten hade han en svart skjorta och mörka Adidaskläder med vita ränder.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Stapplande Biden väcker frågor om demens

"Plågsamt att se.". Video från G7-mötet får stor spridning.0 

Avslöjade Clinton – hittad död

Låg bakom stort korruptionsavslöjande – liket upptäcktes på lördagen.. Paret Clinton anklagas för att ha röjt dussintals fiender ut vägen.0 Plus

Ungern ska förbjuda HBTQ-propaganda för barn

Förbereder ny anti-pedofillag.. Förbjuder material till unga som uppmuntrar till homosexualitet och könsbyten.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0