Bilyana Martinovski.

Högerdebattör greps av "aggressiva" poliser på Arlanda

Publicerad 18 oktober 2019 kl 00.48

Inrikes. Forskaren och #jagärhär-kritikern Bilyana Martinovski greps av ett stort antal poliser från myndighetens så kallade demokrati- och hatbrottsgrupp när hon anlände till Arlanda efter en Egyptensemester. Först efter en lång tid fick hon reda på att hon misstänktes för "ofredande" av en kvinnlig vänsterakademiker.
– De tog in mig som en terrorist, säger Martinovski till Samhällsnytt.

Gilla artikeln på Facebook

Bilyana Martinovski berättar att 5-6 uniformerade poliser grep henne på Arlanda sent på onsdagskvällen.

– De sökte igenom mig, mina bröst, som om jag vore en död kropp, förklarar hon. De var väldigt aggressiva, speciellt en av dem som heter Markus som var superaggressiv, säger hon till Samhällsnytt.

Utan att berätta vad det hela handlade om drog poliserna med Bilyana Martinovski till en polisbuss och körde henne till en polisstation.

– De var så aggressiva. Jag gjorde inget motstånd men jag ville bara ha mitt resesällskap med mig. Men han kan inte gå utan hjälp så han stannade där på bänken och de förde in mig i en av bilarna. Så blev jag visiterad; på brösten, mellan brösten, överallt på kroppen. ”Du ska till förhör”, upprepade de, säger hon till Samhällsnytt.

På polisstationen blev hon DNA-topsad och kallades efter midnatt till förhör. Till slut fick Martinovski reda på att hon var misstänkt för att på Twitter ha "ofredat" vänsterakademikern Kajsa Klein, som är engagerad i #jagärhär. Det är en vänsterkampanj som påstår sig bekämpa "näthat" genom att sprida ett stort antal kommentarer och massanmäla sina motståndares inlägg på sociala medier.

År 2017 blev Bilyana Martinovski avstängd från sin tjänst vid institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) på Stockholms universitet efter att ha kritiserat #jagärhär och kallat dem för "demokratiterrorister".

Ofredandeärendet mot Bilyana Martinovski utreds av polisens så kallade demokrati- och hatbrottsgrupp i Göteborg, enligt Samhällsnytt.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kronofogden startar e-tjänst för skuldsanering

Får bättre prestanda på måndag.. Rekordmånga ansöker om att få slippa betala sina skulder.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Mer från Inrikes

Sverige tar emot fler uzbeker än hela EU

Ytterligare 1.500 uzbeker kan anlända i år.. Gruppen är nu störst bland asylsökarna i statistiken.0 

Magda Gad: Sverige hjälpte islamister förstöra Libyen

Ny SR-dokumentär belyser hur Libyen förstördes.. Sverige hjälpte till att "rasera landet", anser Expressen-journalisten.0 

70-åring rånad och misshandlad i svarttaxi

Utsattes för våld.. "Målsägande är en man i 70-årsåldern."0 

Vetenskap

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Forskare: Barn känner smärta när de aborteras. Nya studier omkullkastar argument för abort.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0