Arkivbild.

Hälften av unga kvinnor i Sverige känner sig otrygga

Publicerad 10 november 2017 kl 10.40

Inrikes. Unga kvinnor är otryggast i Sverige och mindre än hälften av kvinnor mellan 18 och 29 år känner sig trygga. Det visar den nya rapporten "Svenskarna och trygghet 2017", som tagits fram av larmföretaget Verisure i samarbete med Sifo. Rapporten visar också att Gotland är landets tryggaste län.

Gilla artikeln på Facebook

Rapporten "Svenskarna och trygghet 2017" är framtagen med syftet att utreda hur trygga svenskarna känner sig idag. 

Totalt har 4.200 svenskar i samtliga län svarat på frågor som rör trygghet i sitt hem och närområde. Rapporten visar bland annat att drygt varannan svensk inte tycker att det görs tillräckligt för att upprätthålla tryggheten i deras område, och lika många uppger att de skulle kunna tänka sig att flytta om de känner sig otrygga.

Värst är det för kvinnor, som generellt sett känner mindre trygga än män. Känslan av trygghet sjunker ju yngre man är. 

Allra mörkast är siffrorna för unga kvinnor – inte ens varannan kvinna i åldern 18–29 uppger att de känner sig trygga. Och otryggheten ökar särskilt i november och december, enligt undersökningen.

– Att känna sig trygg kan tyckas vara en grundläggande mänsklig rättighet, men trots det är det var tredje svensk som upplever en känsla av otrygghet i sitt hem och närområde. Vi ser att vid ökad otrygghet i sitt närområde ökar intresset för att skydda sig, sin familj och sitt hem, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure.

– Vi kan inte acceptera att var tredje svensk inte känner sig helt trygg i dagens samhälle. Därför är det viktigt att lyfta denna samhällsfråga och diskutera hur samhället, myndigheter och företag tillsammans kan bidra till att öka tryggheten.

Enligt rapporten är Västmanland det län där minst andel människor känner sig trygga, därefter kommer Kronobergs län och Stockholms län. Gotland är däremot Sveriges tryggaste län. 82 procent av gotlänningarna uppger att de känner sig trygga i sitt område. Gotlänningar är också minst oroliga för inbrott: 23 procent på Gotland uppger att de är oroliga för inbrott. Gotlänningarna utmärker sig även i sin tro på att andra känner sig trygga – 100 procent av gotlänningarna uppger att de tror att andra känner sig trygga på Gotland.

– Otrygghet är något som påverkar människors välmående och är ett problem vi behöver ta på allvar, säger Kristin Öster, expert på stress vid Psykologifabriken.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Stor M-enighet om ny linje

Stämman avslutad. Ska locka 150.000 S-väljare med hårdare tag mot gängen och minskad invandring.0 

Ekonominyheter

"Krisande" storbolag gjorde vinst på bidragspengarna

Volvo och Scania behåller bidragsmiljarderna.. Volvos ordförande Carl-Henrik Svanberg förklarar att han gör det på grund av lojalitet med makthavarna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Inrikes

Här blir guvernören misshandlad på scenen

Dramat i Iran fångat på film.. Angriparen kränkt för att hans fru blev vaccinerad av manlig läkare.0 

DN publicerade falsk artikel om utvisning

Beskrev oseriös anställning som "en liten miss".. Mörkade viktiga omständigheter när illegal familj utvisas ur Sverige.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0