Reinfeldts skattechock
DU BETALAR: Regeringen behöver 120 extra miljarder fram till 2018, visar Konjunkturinstitutets rapport.

Här är skatterna som chockhöjs

Konjunkturinstitutets prognos visar:

  • Kommunalskatten höjs med 38 öre
  • Höjd skatt på tobak, alkohol och fordon
  • Återinförd fastighetsskatt och höjd krogmoms
  • Avskaffad avdragsrätt för pensionssparande
Publicerad 23 juni 2014 kl 10.34

Skatt. Regeringen kommer att höja kommunalskatten, tobaksskatten, alkoholskatten, fordonskatten, fastighetsskatten och skatten på pensionssparande kraftigt före 2018, spår Konjunkturinstitutet i sin nya rapport. Det kommer att ske oavsett vem som vinner valet, enligt myndigheten.

Gilla artikeln på Facebook

I vårbudgeten föreslog regeringen vissa skattehöjningar från och med 2015. Flertalet av oppositionspartierna har ställt sig bakom huvuddelen av förslagen. Oavsett vad utgången i höst är det därför troligt att det kommer att ske en höjning av tobak- och alkoholskatterna, en höjning av fordonsskatten för lätta fordon samt nedsatt och på sikt slopad avdragsrätt för pensionssparande.

I prognosen från Konjunkturinstitutet antas att det sker skattehöjningar motsvarande 10 miljarder kronor 2015. Av dessa beräknas 1,5 miljarder falla på punktskatterna (tobak- och alkoholskatt), 0,5 miljarder kronor på övriga skatter (företagens del av fordonsskattehöjningen) samt resterande 8 miljarder kronor på hushållens direkta skatter.

I år höjdes kommunalskatten med i genomsnitt 13 öre. Nästa år förväntas en ytterligare ökning med 10 öre. Framför allt behövs det nya pengar till landstingen, enligt KI.

Kommunalskattesatsen bedöms behöva höjas med ytterligare 27 öre till 2018. Kommunalskattehöjningarna på totalt 37 öre 2015−2018 beräknas sammantaget bidra till att den offentliga sektorns inkomster blir 8 miljarder kronor högre 2018.


Kolumn: Paul Gottfried. Om lärosäten som dukar under för politisk korrekthet.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

BLM bryter med "vita, privilegierade" AFA

Raskrig inom extremvänstern i USA. BLM anklagar AFA för att vara privilegierade vita överklassextremister.0 

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.