Planerade självmordsdådet i Sverige
22-åringen fångas av Julas kameror när han handlar stålkulor.

Här shoppar IS-mannen bombingredienser på Jula och Ikea

Publicerad 8 april 2016 kl 15.26

Inrikes. Övervakningsfilmer visar hur den 20-årige läkarstudenten Aydin Sevigin, som misstänks ha planerat ett terrordåd i Sverige, köper stålkulor på Jula och en tryckkokare på Ikea. I förhör med polisen berätta vad han skulle använda de varor han köpt till.

Gilla artikeln på Facebook

© Polisen

Kvittot från Jula.

– Jag har inte gjort någonting. Jag nekar till brott, upprepade han under förhören.

På torsdagen åtalades 20-åringen, som har iransk och turkisk påbrå, för förberedelse till terrorbrott.

– Min uppfattning är att han skaffat, förvarat och sammanställt vätskor och föremål med avsikt att göra en självmordsbomb. Den brottsliga gärningen som förberetts har allvarligt kunnat skada Sverige, säger kammaråklagare Ewamari Häggkvist vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Förutom tryckkokare och stålkulor hittades även bland annat tändstickor och flera flaskor aceton i mannens förråd.

Den misstänkte terroristen var läkarstudent och uppvuxen i välmående Danderyd. Han uppges ha haft en relativt välordnad uppväxt och kamrater beskriver honom som vänlig och timid.

Säpo fick upp ögonen för Aydin Sevigin i samband med att anhöriga uttryckt oro för honom när han plötsligt åkte till Turkiet, förmodligen för att gå med i Islamiska staten. Han blev dock avvisad på flygplatsen i Istanbul efter att hans anhöriga varnat säkerhetsavdelningen om att han var IS-sympatisör.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.