Planerade självmordsdådet i Sverige
Aydin Sevigin (infälld) köper tryckkokare på Ikea inför planerade terrordådet.

Fem års fängelse för planerat självmordsdåd i Sverige

Publicerad 2 juni 2016 kl 12.36

Inrikes. Den 20-årige läkarstudenten Aydin Sevigin döms idag för förberedelse till terroristbrott till fem års fängelse. Han hade via nätet samlat information om bombtillverkning och laddat ned propaganda från IS.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt tingsrätten har åklagaren bevisat att 21-åringen, som har invandrarbakgrund från Iran och Turkiet, köpte tryckkokare, ljusslinga, stålkulor, aceton och andra föremål i syfte att tillverka en bomb.

Den tyngsta bevisningen är beslagtagna föremål och instruktioner om bombtillverkning och propaganda från Islamiska staten, IS, som Sevigin har haft tillgång till. Det har också betydelse att mannen i juni 2015 har rest från Sverige för att försöka ansluta sig till IS, något som ledde till att anhöriga slog larm till Säpo.

Det finns speciella kriterier för att ett brott ska kallas terroristbrott. Gärningen ska allvarligt kunna skada en stat eller mellanstatlig organisation. Vidare har åklagaren gjort gällande bland annat att avsikten varit att injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp.

– Det är inte klart vilket som skulle ha varit målet för ett bombattentat. Men vi gör bedömningen att sprängning av en splitterbomb som den aktuella har kunnat skada Sverige och att avsikten med en sådan bomb måste ha varit att injaga fruktan på det sätt som terroristbrottlagen anger, säger rådman Mikael Swahn.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att Aydin Sevigin inte är i behov av vård och brottet är enligt Attunda tingsrätt så allvarligt att det bara kan bestraffas med fängelse. Straffvärdet bedöms motsvara sex års fängelse. Lagen säger dock att det ska beaktas om gärningsmannen inte har fyllt 21 år och därför sätts straffets längd till fem år. Beslagtagna föremål ska förverkas.


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Befolkningsbytet

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0