Planerade självmordsdådet i Sverige
Aydin Sevigin (infälld) köper tryckkokare på Ikea inför planerade terrordådet.

Fem års fängelse för planerat självmordsdåd i Sverige

Publicerad 2 juni 2016 kl 12.36

Inrikes. Den 20-årige läkarstudenten Aydin Sevigin döms idag för förberedelse till terroristbrott till fem års fängelse. Han hade via nätet samlat information om bombtillverkning och laddat ned propaganda från IS.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt tingsrätten har åklagaren bevisat att 21-åringen, som har invandrarbakgrund från Iran och Turkiet, köpte tryckkokare, ljusslinga, stålkulor, aceton och andra föremål i syfte att tillverka en bomb.

Den tyngsta bevisningen är beslagtagna föremål och instruktioner om bombtillverkning och propaganda från Islamiska staten, IS, som Sevigin har haft tillgång till. Det har också betydelse att mannen i juni 2015 har rest från Sverige för att försöka ansluta sig till IS, något som ledde till att anhöriga slog larm till Säpo.

Det finns speciella kriterier för att ett brott ska kallas terroristbrott. Gärningen ska allvarligt kunna skada en stat eller mellanstatlig organisation. Vidare har åklagaren gjort gällande bland annat att avsikten varit att injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp.

– Det är inte klart vilket som skulle ha varit målet för ett bombattentat. Men vi gör bedömningen att sprängning av en splitterbomb som den aktuella har kunnat skada Sverige och att avsikten med en sådan bomb måste ha varit att injaga fruktan på det sätt som terroristbrottlagen anger, säger rådman Mikael Swahn.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att Aydin Sevigin inte är i behov av vård och brottet är enligt Attunda tingsrätt så allvarligt att det bara kan bestraffas med fängelse. Straffvärdet bedöms motsvara sex års fängelse. Lagen säger dock att det ska beaktas om gärningsmannen inte har fyllt 21 år och därför sätts straffets längd till fem år. Beslagtagna föremål ska förverkas.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Trumps handelspolitik kommer till Europa, skriver Dan Ahlmark. Den politiska globalismen kan bli nästa område som omdanas.0 

Mer från Inrikes

Alla riksdagspartier var för rasbiologi

Även kommunisterna ville ha rasbiologiskt institut.. "Varför röstade man då nej? Jo, av ekonomiska skäl."0 

Svenska läkare transplanterade livmoder från död kvinna

Första gången någonsin.. Kvinna i 30-årsåldern har fått livmoder från avliden.0 

Lappar varnar för terrorstudent vid universitet

Skulle "döda så många som möjligt" – pluggar nu IT och bor i studentkorridor.. "Syftet är att upplysa studenter och anställda om sådant som kan utgöra ett allvarligt hot mot deras säkerhet."0 Plus

Vetenskap

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art. Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.0 Plus

Forskarlarmet: Svenska politiker struntar helt i gifterna i dricksvattnet. Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0