Planerade självmordsdådet i Sverige
Aydin Sevigin (infälld) köper tryckkokare på Ikea inför planerade terrordådet.

Fem års fängelse för planerat självmordsdåd i Sverige

Publicerad 2 juni 2016 kl 12.36

Inrikes. Den 20-årige läkarstudenten Aydin Sevigin döms idag för förberedelse till terroristbrott till fem års fängelse. Han hade via nätet samlat information om bombtillverkning och laddat ned propaganda från IS.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt tingsrätten har åklagaren bevisat att 21-åringen, som har invandrarbakgrund från Iran och Turkiet, köpte tryckkokare, ljusslinga, stålkulor, aceton och andra föremål i syfte att tillverka en bomb.

Den tyngsta bevisningen är beslagtagna föremål och instruktioner om bombtillverkning och propaganda från Islamiska staten, IS, som Sevigin har haft tillgång till. Det har också betydelse att mannen i juni 2015 har rest från Sverige för att försöka ansluta sig till IS, något som ledde till att anhöriga slog larm till Säpo.

Det finns speciella kriterier för att ett brott ska kallas terroristbrott. Gärningen ska allvarligt kunna skada en stat eller mellanstatlig organisation. Vidare har åklagaren gjort gällande bland annat att avsikten varit att injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp.

– Det är inte klart vilket som skulle ha varit målet för ett bombattentat. Men vi gör bedömningen att sprängning av en splitterbomb som den aktuella har kunnat skada Sverige och att avsikten med en sådan bomb måste ha varit att injaga fruktan på det sätt som terroristbrottlagen anger, säger rådman Mikael Swahn.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att Aydin Sevigin inte är i behov av vård och brottet är enligt Attunda tingsrätt så allvarligt att det bara kan bestraffas med fängelse. Straffvärdet bedöms motsvara sex års fängelse. Lagen säger dock att det ska beaktas om gärningsmannen inte har fyllt 21 år och därför sätts straffets längd till fem år. Beslagtagna föremål ska förverkas.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcksspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0 

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0