Taharrush i Uppsala

Här uppmanar Uppsalas ungdomsjour flickor att inte gå ut själva

Publicerad 9 mars 2019 kl 12.09

Inrikes. Hur ligger det egentligen till med Ebba Busch Thors påstående att flickor i Uppsala av kommunen uppmanas att inte gå ut själva på dagen, och att det är nyanlända invandrare som ligger bakom trakasserierna i staden?

Gilla artikeln på Facebook

Det var tidigare i veckan som KD-ledaren Ebba Busch Thor på Aftonbladet Debatt skrev att nyanlända invandrare ligger bakom sextrakasserier mot flickor i Uppsala, samt att kommunens ungdomsjour numera uppmanar flickor att inte röra sig ute ensamma i Uppsala, ens på dagen.

"I min egen hemstad Uppsala känner sig fyra av fem gymnasietjejer rädda ute på stan. Rädslan beror i hög grad på trakasserier från kringströvande grupper av unga män, ofta nyanlända från delar av världen där kvinnor inte förväntas röra sig fritt", skrev hon.

Men artikeln skapade ramaskri i landets PK-stall.

SVT rapporterar till exempel att "Ebba Busch Thor har fel", och kommunen förnekar uppgifterna.

På fråga om att man uppmanat flickor att inte gå ut själva på dagen, säger Kerstin Karlsson, avdelningschef för socialförvaltningens insatser för barn och ungdom:

– Nej, det stämmer inte, det är fullt tryggt att röra sig i staden, säger hon till SVT och påpekar att Uppsala "är en väldigt trygg stad".

Inga problem alls att gå ut, alltså. Uppsala är hur tryggt som helst. Eller?

Så låter det nämligen inte i lokaltidningen UNT, som skrivit flera artiklar om otryggheten. "Stadsbilden i Uppsala har förändrats", heter det till exempel. Tidningen har tidigare bland andra intervjuat Hilde Wiberg, chef för ungdomsjouren i Uppsala kommun.

Wiberg säger där att man brukar uppmana tjejer som känner sig otrygga att fundera kring vad de behöver göra för att känna sig tryggare, som att "inte gå själva", bli upphämtade eller andra åtgärder som gör att de känner sig mindre otrygga.

När tidningen frågar "Unga tjejer bör alltså inte gå ensamma på stan heller på dagen?", svarar hon:

"I alla fall inte om man känner sig otrygg. Det finns även många pojkar som är rädda för att bli rånade eller utsatta sexuellt."

Hilde Wiberg har senare, till Aftonbladet, hävdat att hennes uttalande har "misstolkats" och att man "verkligen inte" gått ut med någon uppmaning om att flickor inte kan gå själva på stan.

Uppgiften om att det är nyanlända som ligger bakom trakasserierna?

Enligt Expressen är detta information som "ges i flera intervjuer i UNT:s artiklar". Och poliskommissarie Daniel Larsson bekräftar också det hela med uttalandet att "det stora flertalet är olika grupper av nyanlända som står i grupper och ofredar".


Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svensk boprislycka i pandemins spår

Bidragen och stödinsatserna räddar bostadsmarknaden.. SBAB bedömer att priserna kommer att stiga ytterligare i höst.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0