Inbördeskriget i Syrien och Irak

Här överlever syriska regeringssoldaten mirakulöst när rebeller sätter in Obamas dyra supervapen mot tält

Publicerad 11 februari 2016 kl 14.37

Utrikes. I en propagandavideo från den USA-stödda rebellgruppen FSA visar rebellerna hur de lyckas slå ut ett tält – värt några hundralappar – med hjälp av en TOW-missil värd över en halv miljon kronor. En regeringssoldat som befann sig precis där missilen landade lyckades dock överleva attacken.

Gilla artikeln på Facebook

TOW är gjord för att bryta igenom pansar och kan slå ut stridsvagnar och andra militärfordon. Missilen är trådstyrd och rör sig, som syns på videon, långsamt mot målet medan den manövreras av skytten.

I propagandavideon ser man hur en rebellsoldat avfyrar TOW-missilen mot ett tält som tillhör syriska regeringstrupper. En syrisk soldat är på väg in i tältet och rebellen styr in roboten bara några decimeter från soldatens fötter.

Efter en stor explosion står det klart att rebellernas insats lyckades slå ut tältet. Regeringssoldaten reser sig dock, till synes oskadd, i ett moln av eld och damm.

Att soldaten överlevde beror dock inte på något verkligt mirakel, utan att TOW-missilernas stridsspets har en mycket kraftig sprängverkan som är inriktad på en liten punkt rakt fram, men inte skapar den mängd dödligt splitter som sprängladdningar avsedda att döda människor ofta sprider omkring sig.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronalagen förlängs till 2022

Socialutskottet ger grönt ljus. Den "tidsbegränsade" lagen skulle ha löpt ut sista september.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.